Напишете дума/думи за търсене

Как да отървем матрака от петната и лоша миризма

Матраците се препоръчва да се почистват редовно, за да се избегнат алергии и за да се осигурят условията, необходими за добър сън. Ако матракът е лошо поддържан, в него се натрупват мръсотия, прах, акари и микроорганизми, което може да причини различни заболявания, особено при хора със свръхчувствителност.

Естествени средства за почистване на матрака

Сода за хляб

Сода бикарбонат е един от най-добрите натурални продукти за почистване на матрак. Антибактериалните ѝ стягащи свойства позволяват да премахнете петна от пот и неприятните миризми. Содата действа и като естествен почистващ препарат, който премахва петна от различни течности. Свойствата ѝ могат да бъдат засилени с кислородна вода.

Съставки:

4 супени лъжици сода (40 г)
1 чаша 3% кислородна вода (250 мл)
2 капки течен сапун

Смесете кислородната вода със содата и разбъркайте добре. Към тази смес добавете две капки течен сапун и разбъркайте отново, за да получите хомогенна маса. Изсипете в бутилка със спрей.
Разклатете добре и напръскайте петната и местата, които миришат лошо. Когато всичко изсъхне, отстранете остатъците с четка или прахосмукачка.

Етерични масла

Ароматът на повечето етерични масла неутрализира лошите миризми. В допълнение, етеричните масла имат дезинфекционен ефект, с тяхна помощ може да се борите с акарите и бактериите, които живеят в матрака. Могат да се използват масла от мащерка, розмарин, евкалипт, лавандула, канела.

Съставки:

1 чаша сода (200 г)
8 капки етерично масло (по избор)
1 средно голямо сито
прахосмукачка

Смесете сода и етерично масло. Разклатете добре и прецедете през сито. Нанесете върху засегнатите места, а след 1 час отстранете остатъците от сместа с прахосмукачка.

С бял оцет

Петната от урина, напитки и пот обикновено се отстраняват трудно, ако не са пресни. Най-добре е да купите нов матрак, ноако нямате тази опция за момента, опитайте това. 

Съставки:

? чаша бял оцет (60 мл)
? чаша сода за хляб (50 г)
3 супени лъжици кислородна вода (30 мл)

Изсипете содата върху матрака и я поръсете с оцет. Тя ще почне да „съска“. Отстранете остатъците с четка или прахосмукачка.
Ако петното не изчезне, намокрете гъба с кислородна вода и разтъркайте замърсената зона с кръгово движение.
Оставете това място да изсъхне на чист въздух или използвайте сешоар.

Как да избелваме и дезинфекцираме покривала и постелки

Покривките и постелките също са важни части от леглото. За да ги поддържате достатъчно чисти, се препоръчва да ги сменяте на всеки две седмици. Може да ги избелите и дезинфекцирате с гореща вода, лимон и оцет.

Съставки:

1 пресен лимон
? чаша бял оцет (125 мл)
1 литър вода

Сварете литър вода и добавете бял оцет и лимонов сок. Накиснете в сместа кувертюрите и спалното бельо за един час.
След това ги изплакнете на ръка или в пералня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X