Напишете дума/думи за търсене

Необичайните употреби на лимонените кори в домакинството

За вълшебните качества на лимона знаем много, но често пренебрегваме тези на корите, които просто изхвърляме. Ето за какво може да ги използваме.
* С тях може да размекнете грубата кожа на лактите и петите.
* От корите може да си направите чудесен аромат за дома. Сложете няколко във вода, добавете канелени пръчици и оставете да ври за около 15 - 20 минути, без да покривате.
* Препарат за почистване се получава, като поставите в буркан лимонени кори и ги залеете с оцет. Затворете тази смес и я оставете за две седмици на тъмно. После прецедете и разредете с вода в съотношение 1:1.

* Помагат и срещу неприятната миризма в хладилника. Ако нямате време веднага да го почистите, сложете на няколко места кори от лимон.
* Ако вътрешната част на микровълновата печка е мръсна, напълнете стъклен съд с вода и сложете в него няколко кори. Включете на пълна мощност за 5 минути, докато вътре се изпълни с пара. Изключете и изчакайте още 5 - 7 минути. Извадете съда и почистете вътрешността на печката.
* Ако имате нещо метално за почистване, може да натопите лимонената кора откъм меката страна в сол или сода и после да търкате до блясък повърхността от мед, месинг или неръждаема стомана.
* Ако имате мравки в дома, поставете кори от лимон на пътя им. Ще изчезнат, защото не понасят миризмата.

* Може да ги използвате за дезинфекция на дървените дъски за рязане.
* Кафявата захар няма да става на бучки, ако сложите вътре няколко малки парченца лимонени кори. Трябва обаче да ги почистите добре от меката част и да ги изсушите за кратко във фурната.
* Храна, залепнала по ренде, се премахва лесно след натъркване с меката част на кората.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X