Напишете дума/думи за търсене

Кога матракът и възглавницата са за смяна

Потъвайки в леглото си всяка вечер, вие трябва да се чувствате толкова добре, че практически нищо да не може да наруши предстоящия ви сън. Запитвали ли сте се обаче на колко време трябва да сменяте матраците и своята възглавница? Повечето хора не го правят често.

Има няколко причини да се замислите да ги сменяте обаче. На първо място, използването на износен матрак или възглавница може да предизвика алергии и астма. Това е така, защото вашият матрак и възглавница може да съдържат алергени като акари например. Праховите акари може да стартират физиологичните процеси зад алергията и симптомите на астма и ако тези същества умират във вашия матрак или възглавница, те може да се натрупат в течение на години. Затова най-малкото, което трябва да правите, е да сменяте редовно спалното си бельо.

През колко време се сменят матракът и възглавницата

Като цяло специалистите казват, че матраците са добри за около осем години. Въпреки това, ако вашият матрак се деформира по-рано, е важно да го смените веднага. В противен случай ще ви създаде проблеми със съня и цялостното здравословно състояние.
Що се отнася до вашите възглавници, те трябва да се подменят на всеки две години.

Ако сте закупили супер матрак преди девет години и не усещате никакви негативни ефекти, чудесно. Матраците са скъпи и може да не купувате нов излишно, ако наистина няма причина да го правите. Но ви препоръчваме спазването на тези насоки.

Знаци, за които трябва да внимавате

Ако откриете, че срещате следните проблеми, вероятно е време да помислите за закупуване на нов матрак или възглавница.

1. Чувствате се сковани, когато се събудите

Това е един от най-важните знаци, че е време да смените матрака и/или възглавницата си. Болката в гърба и шията може да дойде по всяко време и по множество причини, но ако се будите с тях, вероятно имате проблем по време на сън.

2. Вашият матрак е провиснал

Износените или провиснали матраци трябва да се сменят възможно най-скоро. Не може да нарушат не само съня и здравето ви, но и да ви наранят през нощта.

3. Когато партньорът ви се обръща в леглото, мести и вас

Ако спите с някой друг и се търкаляте всеки път, когато той се измести в леглото, това е още един знак, че вашият матрак не е достатъчно здрав.

4. Можете да видите очертанията на тялото си, когато станете от леглото

Въпреки че това изглежда доста готино, то е знак, че леглото ви може да е станало твърде меко, за да ви предложи правилното ниво на поддръжка на тялото. След като станете от леглото, вашият матрак трябва да се върне в първоначалната си форма.

5. Възглавницата ви е на бучки и увиснала

Ако постоянно заглаждате възглавницата си и пренареждате съдържанието в нея, време е да я хвърлите. Използването на възглавница с тези проблеми може да доведе до недостатъчна опора на врата, което предизвиква болка и проблеми.

Като цяло, подходящото време за закупуване на нов матрак и възглавница зависи от различни фактори. Експертите казват, че не трябва да пренебрегвате сигналите, които тялото ви изпраща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X