Напишете дума/думи за търсене

7 големи грешки в прането, които вероятно правите

От изобретението на електрическата пералня през 1900 г. Процесът на пране става много по-бърз и лесен. Въпреки това все още има грешки в прането, които много от нас продължават да правят, които в крайна сметка съсипват любимите ни дрехи.

1. Не използвате антибактериално средство за пране
Ако някой от членовете на вашето семейство е бил болен от нещо инфекциозно като грипа, обикновеното изпиране може да не е достатъчно. Ще трябва да използвате специален антибактериален препарат за пране, за да предотвратите разпространението на инфекцията. За белите дрехи може да използвате малко белина.

2. Не почиствате пералнята
Старите модели перални имат филтър за мъх, който трябва да се почиства след всеки цикъл. Ако сте прекалено заети, опитайте се да го правите поне веднъж месечно. Извадете го според ръководството на машината и го почистете със стара четка за зъби и малко препарат. Може също така да го накиснете в гореща вода за 10 минути за по-добри резултати.
Новите машини имат цикъл на почистване, който си струва да се активизира поне веднъж месечно. Някои експерти предлагат също да се използват таблетки за почистване или течни разтвори за премахване на котления камък.

3. Перете дрехите с грешната страна навън
След като изпразнете джобовете на дънките си, обърнете ги отвътре навън. Същото важи за пуловери или памучни ризи. Това ще предотврати повредата на тъканите.

4. Зареждате твърде много пране
Пералня може да изглежда голяма и да има достатъчно място за пълнене. Въпреки това специалистите препоръчват да дадете на дрехите си достатъчно място. Трябва да може да побирате свободно 2 юмрука в пералнята. Това ще позволи а дрехите да бъдат правилно изпрани и изплакнати.

5. Не сортирате чорапите
След като сложите чорапи заедно с останалите дрехи, може да ви е трудно да ги намерите. Ползвайте мрежеста торба за тях, за да не си играете на криеница после. Или използвайте чиста стара калъфка за възглавница вместо торбичка.

6. Обличате нови дрехи, без да ги изперете първо
Ярките нови дрехи може да пускат багри, затова поставете новите одежди в пералнята заедно с други с подобен цвят, преди да ги носите за първи път. Това ще спести останалата част от гардероба ви от нежелана промяна на колорита.

7. Не обръщате внимание на калъфките за възглавници
Обикновено спалното бельо не се нуждае от предварително пране. Просто изберете програма с топла вода. Но това невинаги е вярно за калъфките за възглавници. Проверете дали имат петна от грим или крем за лице, преди да ги поставите в машината, и използвайте средство за отстраняване на петна или режим на предпране, ако е необходимо. Това ще ви осигури чисто спално бельо без никакви петна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X