Напишете дума/думи за търсене

Как да перем завивките, за да ги съхраним

В момента е периодът в годината, когато всички сменяме завивките си от плътните зимни към леките летни. Препоръчваме ви, преди да приберете зимните завивки, да ги почистите добре. Не ги прибирайте, без да са минали през пералнята, защото може наесен да имате неприятна изненада и да миришат лошо. Тогава ще е късно да направите нещо.

Ако имате възможност, дайте ги на химическо чистене – разбира се, че това е най-сигурният вариант. Ако не, напъхайте ги в собствената си пералня, без да я натоварвате. По една завивка на пране е достатъчна. Използвайте препарат за бяло пране. Ако сложите и омекотител, ще имате перфектно ухаещо бельо, когато отново ви потрябва.

Не пускайте завивките на силна центрофуга. Повечето от тях са с пълнеж и независимо дали той е изкуствен или от естествени съставки, центрофугата може да нанесе нежелани щети по завивките ви. Ако имате сушилня, ви съветваме също да сушите внимателно. Добре е да ползвате топки за сушене, а ако нямате такива, сложете няколко топки за тенис.

В случай че разполагате със сушилня, най-добрият начин да изсушите правилно завивките с цел тяхното по-дълго съхранение, е да ги вадите от време на време и да намествате пълнежа – става и с тръскане на завивката.

Между другото същото правете и за възглавниците. Те трябва да се перат на всеки 3-6 месеца. Редовното пране на възглавниците е важно, за да премахнете бактериите и мъртвата кожа, които могат да причинят гниещи процеси.

И още един съвет – винаги когато ви е възможно, изнасяйте завивките на слънце. Това е най-доброто средство и за почистването, и за съхранението им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X