Напишете дума/думи за търсене

Да лъснем дома евтино и с безвредни средства - втора част

Според учените в много от химическите препарати за почистване се съдържат ксеноестрогени, които попадат в тялото ни и нарушават хормоналния баланс. Битовата химия предизвикват още алергия, дразни кожата, очите, опасна е за децата и домашните любимци. Да се върнем към изпитани, евтини и безвредни начини за почистване.

При пране:

- Петна от пот по бели дрехи се чистят с разтворен на каша аспирин.

- Вместо омекотител използвайте сода бикарбонат.

- Прясно петно от ръжда се изпира лесно с топъл лимонов сок или кока-кола.

- Кислородната вода отстранява петна от тъкани, избелва и дезинфекцира. Първо опитайте върху парче плат.

Четете етикетите

- Триклозанът е мощно оръжие срещу всякакви зарази и е в състава на най-рекламираните течни и твърди сапуни, почистващи средства. Той е и вещество, замърсяващо околната среда.

- Алкилфенол етоксилат - има го в праховете за пране, средства за отстраняване на петна, бои за коса, миещи средства. Той нарушава работата на ендокринните жлези.

- Бързо изпаряващите се органични съединения (VOC) се използват широко в битовата химия. Продуктите, които ги съдържат са вредни не само при използване, но и при съхранение. Сред бързоизпаряващите се вещества са туолен и ксилен, който се съдържа в повечето аерозоли и освежители на въздуха.

Още нещо:

Ако почиствате прахосмукачката всеки път преди да я използвате, електромоторът ще работи по-ефективно. Неприятната миризма, която се усеща докато чистите с нея, ще премахнете, като поставите кори от цитрусови плодове в торбичката й.

Изключвайте от контактите зарядните на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други устройства, след като ги заредите, защото хабят електроенергия, докато реално не вършат никаква работа.

Размразявайте месото, като го оставяте в хладилника от вечерта, вместо в микровълновата печка. Употребата на повече от два електроуреда за приготвянето на едно ястие е ненужно и излишен разход.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X