Напишете дума/думи за търсене

Да лъснем дома евтино и с безвредни средства (първа част)

Според учените в много от химическите препарати за почистване се съдържат ксеноестрогени, които попадат в тялото ни и нарушават хормоналния баланс. Битовата химия предизвикват още алергия, дразни кожата, очите, опасна е за децата и домашните любимци. Да се върнем към изпитани, евтини и безвредни начини за почистване.

Оцетът, разтворен във вода в съотношение 1:10 е идеален за прозорци, огледала, стъклени повърхности, витрини, фаянс, стъклени чаши. С вода и малко оцет ще измиете и подовете (без мрамор), миризмата изчезва след половин час.

Ако пържите нещо или печете риба, неприятната миризма ще отстраните, като пръснете малко оцет около котлона или във фурната.

Оцетът се справя и с варовика по метални кранове и други повърхности, като им придава блясък. Мухъл по стени и плочки ще почистите с оцет и сол. Миризми в хладилника изчезват след избърсване с вода и оцет, а килимите светват след същата процедура.

И домашният, и мобилният телефон са идеално място за развитие на микроорганизми, бършете ги редовно с кърпа, напоена с вода и оцет.

Сокът от лимон, смесен със сол, премахва петна от ръжда. Със зехтин в съотношение 1:2 лъска мебели. Петна от червено вино бързо изчезват, като се обработят с лимонов сок или лимонтузу, разтворено в малко вода.

Паста от сода за хляб с малко вода отстранява мазнини по печката и загоряло.

За да почистите тоалетната, изсипете в нея равни количества сода и оцет, после изплакнете с вряла вода. Със сода се лъска и тоалетната чиния..

Кърпите от микрофибър чистят мебели, прозорци, различни повърхности, монитори без никакви препарати, само с вода.

Вместо да използвате изкуствени ароматизатори, от които боли глава, освежете дома или автомобила си с етерични масла, които имат и целебни свойства. След всяко почистване пръскайте подовете с розова вода - тя освежава и чисти негативните енергии. Цветове или масло от лавандула действат успокояващо, антибактериално и пъдят молците от дома.

Токсични вещества в дома се отделят от мебелите мазилките, изолациите, боите, лаковете и килимите, много от препаратите за почистване, синтетичния текстил, тонерите, електрониката, пластмасовите и гумени изделия. Растенията, които пречистват въздуха от тези отрови в дома, са индришето, бръшлянът, драцените, спатифилуми, фикуси, хризантеми, маргаритите и азалията.

Още нещо:

Избягвайте синтетичните тъкани в детската стая - те отделят положителни йони, които правят децата раздразнителни, депресивни и уморени.

Кухненските гъби за миене е добре често да се сменят. За да не разнасяте с тях бактериите, стерилизирайте ги всеки ден, като ги пускате във вряща вода за около 3 минути. Друг начин е да навлажните гъбата и да я сложите в микровълновата за 3 минути, или да я пуснете в миялната заедно със съдовете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X