Напишете дума/думи за търсене

Внимание! Вредни съставки в препаратите за пране

За много домакини прането е досадна част от задълженията, защото се налага да се извършва почти всекидневно. То обаче освен досадно се оказва и опасно.

Разбира се, днес прането е много по-лесно и бързо, отколкото е било в миналото. Всъщност 1937-а е знакова година, защото тогава е създадена автоматичната перална. Много по-ефикасно е и заради множеството продукти за избелване, премахване на петна, омекотяване и т.н. Някои от тях обаче съдържат опасни за здравето съставки.

В перилните препарати се съдържа диоксин, за който е доказано, че отслабва съпротивителните сили на организма и води до смущения в нервната система. Съществуват съмнения, че дори може да предизвика спонтанен аборт при бременни.

Повече пяна, повече риск

Опасни са и фосфатите, защото те може да причинят проблеми в метаболизма, извличане на калций от зъбите и костите, стомашни кризи, дори сърдечносъдови инциденти. В някои страни от ЕС фосфатите са забранени за употреба в перилните препарати, защото е доказано, че освен върху човешкото здраве, оказват негативно влияние и върху околната среда.

В препаратите за пране се добавят и пенообразуващите агенти триетаноламин и диетаноламин. Те може да доведат до алергии, отслабен имунитет, както и до кожни проблеми. Добавят се в козметични продукти като фон дьо тен, спирала, дори в бебешки кремове.

Чисто и бяло, но и опасно

В много от праховете за бяло пране има добавени специални избелващи агенти, които дразнят кожата, лигавиците и дихателните пътища. Такъв е амониевият хидроксид, който премахва петна, но пък е силно токсичен и може да доведе до дихателни и кожни проблеми, алергии, проблеми с нервната система, черния дроб и бъбреците. Дори след като дрехите изсъхнат, някои от тези съставки остават активни и може да причинят контактни дерматити.

В някои избелващи продукти се добавя и хлор, който може да предизвика алергични реакции, екзема, дразнене на очите, астматични пристъпи и кожни проблеми. Съдържа се също в почистващи препарати, спрейове, бои, лакове, препарати срещу плевели.

Много от препаратите за премахване на упорити петна са изключително опасни за здравето. Активните им съставки са като тези, използвани при химическото чистене – като перхлоретилен например, който е токсичен. Според специалисти с такива препарати трябва да се работи само с необходимите защитни средства, а не да се използват свободно у дома.

В омекотителите пък рискът са именно добавените ароматизатори. Те провокират алергични реакции и астма. Според нови изследвания някои от тях се произвеждат от петролни деривати и са канцерогенни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X