Напишете дума/думи за търсене

Как да възстановим блясъка на среброто

Сребърната посуда може да потъмнее с течение на времето, ако влезе в контакт с човешката кожа за дълго време или е изложена на влага. Поддържането на чистотата на бижутата, приборите за хранене и интериорните изделия, изработени от сребро, е просто. Трябват ви само фолио и сода за хляб.

За да извършите почистването правилно, трябва да вземете предвид сплавта на продуктите, както и наличието на камъни и други елементи върху тях. Не се препоръчва да почиствате монети, филигранни и черни сплави сами. Също така е по-добре да се доверите на специалист за бижута и предмети, украсени с камъни, които са чувствителни към химични и киселинни среди - перли, кехлибар или корали.

Има няколко начина за почистване на сребърните изделия от замърсяване.

1. Най-лесният вариант е да използвате разтвор със сода - изсипете половин литър вода в тенджера, на която дъното е покрито с алуминиево фолио, добавете няколко супени лъжици сода бикарбонат, и оставете да заври. След това сложете среброто за няколко минути. Подсушете.

2. Второто решение е да излеете вода в алуминиев съд, да добавите малко препарат за миене на съдове, сол и сода за хляб. Потопете сребърните съдове в разтвора и варете на слаб огън за половин час.

3. Потъмнелите прибори за хранене могат да се почистват със сода бикарбонат. Покрийте дъното на тенджера с фолио, поставете уредите на дъното, покрийте ги с три супени лъжици сода, отгоре покрийте с друг лист фолио и напълнете с вряла вода. Дръжте приборите 15 мин, след което изплакнете с вода.

4. Друг начин за почистване на уредите е да ги увиете в един слой фолио, да ги поставите в съд, да изсипете сода и сол отгоре, да добавите малко препарат за миене на съдове и да изсипете вряла вода. Десет минути по-късно продуктите ще изглеждат като нови.

5. Смес от паста за зъби, амоняк и сода също помага за премахване на примесите върху сребърните прибори и бижута. Третирайте продуктите с това съединение с помощта на мека четка, след което изплакнете с вода.

6. За премахване на незначителни примеси помага обикновеният сапунен разтвор - поставете продукта в него за няколко минути и след това избършете с мека гъба.

7. За да избистрите продуктите без камъни, може да използвате лимонена киселина или амоняк. Ако леко затоплите течността, това ще засили ефекта.

8. За полиране трябва да настържете картофи, да ги залеете с вода, а към тях да прибавите среброто за няколко минути и след това старателно да избършете с вълнена кърпа.

9. За да почистите сребро, върху което има камъни, добавете вода, амоняк и малко натрошен сапун за пране. Оставете сместа да кипне, а след като се охлади, обработете приборите с гъба, навлажнена в получения разтвор. Мръсотията около камъните лесно се отстранява с памучни тампони.

Важно: По-добре е да съхранявате ценни сребърни прибори и бижута в алуминиево фолио, това ще предотврати окисляването им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X