Напишете дума/думи за търсене

Капризите на перлената огърлица

Знаете ли, че индийците използвали перлите като талисмани, а китайките хапват перлена пудра и залагат на козметика със стрити перли, заради цинка (наречен минерал на красотата) в тях.

Ние, европейките, ги ценим повече оформени като изящни бижута. Перлите ни даряват с очарование и дълголетие.

Познавачи съветват да ги носим винаги в наниз. Близо до кожата ни, те стават по-красиви от топлината и влагата. Смята се, че блясъкът на перлите, който се дължи на цинка в тях, зависи от здравето и настроението на притежателя им. Ако тялото ни е болно, те потъмняват от допира с него. Като се опитва да помогне, перлата приема върху себе си отрицателната енергия от нас и загива. Говори се, че ако наблюдаваме бисерите, които носим, може да усетим приближаващ здравословен проблем. Според китайски лечители в състава на перлата са включени три от основните елементи - земя, вода и въздух, и затова тя има благоприятно въздействие върху тялото ни.

Грижете се за бисерните накити

Перлената огърлица трябва да е последното, което се добавя към вечерния тоалет, и първото, което се сваля в края на вечерта. Естествените перли са доста капризни.

Парфюмите, козметиката и потта могат да отнемат блясъка им. Те не понасят уханията. Това не означава да не се парфюмирате, а да изчакате 10-15 мин. спиртната основа да се изпари, преди за сложите бисерния си наниз.

Истинските бисери не бива да се третират с крем или лак за коса. Когато сте на фризьор, по-добре свалете обеците си преди процедурите.

Перлата не обича резките промени на температурите, нито пък тютюневия дим. От лоши атмосферни влияния и замърсена среда, тя побелява като тебешир и губи уникалния си блясък. Тя обича да бъде носена постоянно, иначе помътнява и се разслоява. С времето старее и се обезцветява. Бисерите не са дълговечни, както останалите скъпоценни камъни. Те "боледуват", като потъмняват и губят привлекателността си.

Съветваме ви...

Добре е поне веднъж в годината да носите за преглед бижутата си в специализиран магазин. Периодично е добре огърлиците да се пренанизват.

Открити са запазени перли на над 400 години

Трайността на перлите се определя на около 250 години, но само през през първите 70 от тях запазват нежния си цвят и блясък. Като стареят те губят блясъка си.

По-устойчиви са морските, а речните се променят по-бързо. По-стабилни са онези, които са с по-големи размери - над 2 мм. Някои от тях са се запазили в украшения, независимо че са по-стари от 400 години.

Между другото, смята се, че ако стари бисерни накити се носят от млади девойки, кожата им връща сияйността на бисера.

Цветовете се разделят на 2 групи

При изработката на едно колие се прехвърлят повече от 5200 перли, за да се открият поне 30-40, близки по размер и форма. Бисерите могат да са кръгли, полусферични, плоски, продълговати като ориз или тънки и плоски като пръчици.

Цветовете им пък се разделят на две групи. По разпространени са тези в светли нюанси - бяло, розово, кремаво, оранжево. Втората група е на луксозните бисери, защото се срещат по-рядко.

Високо ценени още в древен Египет са белите перли с розов оттенък. Най-скъпите са с розов и синкав оттенък. Срещат се още златисти, сребристи, зеленикави, лилави, светлосини, тъмноморави, винени и в цветовете на дъгата. По-редки са черните перли.

Цената им се определя от 5 характеристики

Те са размер, цвят, форма, блясък и чистота на повърхността. По-големите размери, по-тъмните цветове, по-силният блясък, по-гладките повърхности и формите, близки до идеалната сфера, са гаранция за висока цена.

Най-ценени са сферичните и правилните крушовидни бисери. Най-едрите и красиви екземпляри са рядкост, както и едрите диаманти. Те имат своята биография, изпълнена с приключения, с легенди, предания, дори трагични истории.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X