Напишете дума/думи за търсене

Как да перем дрехите и бельото, за да сме по-здрави

Много хора перат дрехите и бельото си много по-рядко, отколкото е необходимо, за да се поддържа добро здраве.

Върху тъканта по време на употреба често се образуват цели струпвания от микроби, които причиняват заболявания.

За да се разболявате по-рядко, е необходимо да перем одеждите си колкото е възможно по-често, особено тези, които са в постоянен контакт с тялото и потните жлези. Освен това е необходимо да се избира правилната температура на изпиране и да се използват специални почистващи препарати, които унищожават вредните микроорганизми.

1. Бельо

В проучване на британския уебсайт Kelkoo повече от една четвърт от мъжете и около 10% от жените признават, че обикновено носят едно и също бельо около два дни. Експертите смятат, че този период е прекомерен, тъй като през това време върху него се образуват патогени, които водят до инфекции, нарушения на дихателните пътища и отравяне на кръвта.
Преподавателите от университета в Салфорд препоръчват бельото трябва да се сменя ежедневно. Трябва да се пере при температура от 30°- 40°C, като се използват висококачествени почистващи препарати. И консултантите по хигиена и превенция на болести добавят, че ако в семейството има болен човек, тогава температурата на водата трябва да се повиши до 60°C.

2. Пижама

Много хора носят пижама в продължение на 2-3 седмици, без да я перат. Приблизително половината от жените спят едновременно с бельо и с пижама, а повече от 20% от мъжете правят същото.

Експертите смятат, че едновременното носене на бельо и пижама е опасно за здравето, тъй като в този случай бактериите се размножават много по-активно. Лекарите съветват да се носят пижами само на голо тяло и да не се използват повече от два или три пъти, в крайни случаи - седмица. Те трябва да се перат по същия начин като бельото.

3. Кухненски кърпи и салфетки

Проучвания във Великобритания показват, че 9 от 10 кухненски кърпи съдържат следи от вредни микроби, а 5 от тях са нимали бактерии E. coli на повърхността. Изследователите открили повече от 4 милиарда различни микроорганизми на използвани кухненски кърпи и трапезни салфетки от плат, което е 6 пъти повече от броя на микробите в тоалетната.

Перете салфетките веднага след употреба и сменяйте кърпите поне веднъж седмично. В идеалния случай, подлагайте ги на ежедневно измиване при температура 60°C с почистващ препарат с мощен антибактериален ефект.

4. Хавлиени кърпи

Кърпите, с които избърсваме лицето и телата си, оставят частици от кератинизирани бактерии от кожата, а топлата баня и високата влажност допринасят за засиленото им възпроизвеждане. Следователно кърпите трябва да бъдат индивидуални за всеки член на семейството. Те трябва да се сменят след три използвания и да се перат при температура 60°C, за предпочитане с антибактериален препарат.

5. Спално бельо

Повечето хора перат чаршафите си веднъж на две седмици. Това не е достатъчно, тъй като върху тях се образуват много микроби и прахови акари. Затова трябва да се перат поне веднъж седмично при 60°C, а спалнята трябва да се проветрява всеки ден, за да се предотврати прекомерна влажност.

Синтетичните одеяла и възглавниците с ненатурален пълнеж трябва да се перат при 60°C веднъж на няколко месеца, а тези с гъши пух е препоръчително да се дават на химическо чистене, но има и други начини. По-добре е да купувате ново одеяло на всеки пет години, а възглавница - на всеки две до три години.

Опасни матраци

Много хора използват матраци от десетилетия, не подозирайки, че плесени, бактерии и гъбички, които могат да причинят кожни заболявания, алергични реакции, астма, бронхит, провокират обостряне на кашлица и екзема, активно се разпространяват в старите матраци.

В матраците често се намират щамове от различни бактерии, включително Staphylococcus aureus, които са устойчиви на повечето антибиотици. В матрак, който не се е сменял от 8-10 години, може да има около 5 кг частици от мъртва човешка кожа - идеална храна за прахови акари, които причиняват алергии и пристъпи на астма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X