Напишете дума/думи за търсене

8 вещи, които перем твърде често, и други 8, за които обикновено забравяме

Повечето хора използват ресурси неефективно, тъй като според статистиката 90% от дрехите, които перем, не са мръсни. В същото време обаче, докато перем някои вещи твърде често, забравяме за други, които трябва да бъдат хвърлени директно в пералнята, щом се приберем у дома.

1. Клин и дънки

Честото пране на дънките отмива боята и кара тъканта да губи качествата и формата си. Освен това високата температура свива тъканите, което ще накара любимите ви дънки да изглеждат доста по-различно, отколкото в деня, в който сте ги купили.

По-добре е дънките да се перат възможно най-рядко.

Разбира се, не трябва да стигате до крайности. Но имайте предвид, че тези панталони са създадени за каубои и работници, а тези момчета едва ли са внимавали много за чистотата на дрехите си.

Най-добре е да ги почиствате със студена вода и не забравяйте да ги обръщате наобратно.

Нещата са напълно различни, станели дума за клинове. Проблемът с всички плътно прилепнали дрехи е, че те абсорбират потта добре и създават благоприятна среда за растежа на бактериите, което води до появата на неприятни миризми. Добре е след 2-3 пъти клиновете да се перат, на ако ги използвате за активни спортове, правете го след всяка тренировка.

2. Спортни сутиени и обикновени сутиени

Ако не носите един и същи сутиен всеки ден, може да го перете през 10 дни.

Имайки няколко комплекта бельо, може да ги сменяте всеки ден и да ги перете по-рядко. Това им помага да запазят добрия си външен вид, да запазят формата си и да не се разтягат. При спортните сутиени обаче важат други правила - трябва да ги перете след всяко носене.

3. Изтривалка за баня и хавлиена кърпа

Кърпите трябва да се сменят след 3-4 пъти употреба. Ако пренебрегнете това правило, вашите кърпи може да започнат да миришат на влага, а бялата тъкан ще стане сива.

Изтривалките за баня се замърсяват по-често, отколкото си мислим. Мократа материя, която се намира в тъмно и топло помещение, е идеална среда за растежа на бактерии и плесени. Изтривалките също трябва да се мият веднъж седмично.

4. Шапка с козирка и зимна шапка

Ако не носите една и съща шапка през целия есенно-зимен сезон, достатъчно е да я перете средно веднъж на 2 месеца или 3 пъти на сезон. Преди да я сложите в пералнята, задължително прочетете състава й, обозначен на етикета.

Шапките с козирка се препоръчва да се перат ръчно 2 пъти през лятото в хладка вода, за да не се развали козирката.

5. Калъфка на възглавница и чаршафи

Прахът, който се съдържа в постелята, съдържа вируси, спори, бактерии и други вредни микроорганизми. Когато ги вдишвате постоянно, съществува риск от развитие на алергични реакции, затруднено дишане и дразнене на лигавиците. Мъртвите клетки на човешката кожа са храна за акарите в леглото. За да избегнете подобни проблеми, е по-добре да перете спалното бельо веднъж на 10 дни.

Не забравяйте да обърнете специално внимание на калъфките за възглавници - трябва да ги замените по-често от чаршафите и калъфа за юргана. Останките от грим, себум и бактерии се натрупват върху тях, което може да причини появата на акне и други кожни обриви.

6. Одеяло и кувертюра

Ако перете кувертюрата заедно с чаршафите, спрете да го правите. Този артикул трябва да се почиства веднъж на 2 месеца, тъй като не докосва често кожата ви.

Когато обаче става въпрос за одеяла, трябва да ги почиствате поне веднъж на месец.

7. Яке и палто

Якетата трябва да се перат не повече от веднъж на 3 месеца в студена вода. Горното облекло не влиза в контакт с гола кожа, така че не изисква често почистване. Ако нямате пералня със специална програма за якета, пълни с гъши пух, сложете в нея няколко тенис топки, за да попречите на перата да се скупчат на буци.

Що се отнася до палтата, повечето от тях не е добре да се перат в пералня, а се дават на химическо чистене.

8. Пердета и завеси

Дебелите завеси трябва да се перат веднъж годишно, при условие че ги почиствате с прахосмукачката редовно. Това предотвратява събирането на различни микроорганизми като прахови акари.

Пердетата обаче улавят мръсотията и праха, които влизат в дома през отворените прозорци. Ето защо трябва да се почистват не по-малко от веднъж на половин година. Кухненските завеси трябва да се перат още по-често.

Не забравяйте да почиствате редовни и завесите за баня.

Ако върху нея вече са се появили мухъл или гъбички, тогава първо трябва да я накиснете за няколко часа в разтвор с оцет и да премахнете вредителите с четка. След това изперете в пералнята на 70 градуса, добавяйки половин чаша сода за хляб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X