Напишете дума/думи за търсене

Хитрини за почистване на бели тъкани

Ако изцапате белите си кожени ботушки, обувки или чанта, идеално ще ги почистите с мляко за лице и памук. Имайте предвид обаче, че се чистят добре, когато не са държани дълго време замърсени и ако не са ужулени.

Ако белите ви пердета са потъмнели, ги накиснете за около час във вода, към която сте добавили сода. Имайте предвид, че винаги при бяло пране може да добавяте една лъжица сода към перилния препарат - това ще предпази тъканите от захабяване.

Коженият диван, който е в бяло или кремаво, се чисти идеално с амонячен разтвор. Стандартният, който се купува от аптеките, е 10%. При необходимост може да се разтвори допълнително с вода, за да сте сигурни, че няма да навреди кожата. Не бива да се притеснявате за миризмата - тя бързо изветрява.

Петната от мляко или кърма върху дрехите се чистят със смес от 2 с.л. вода, 2 с. л. глицерин и няколко капки амонячен разтвор. Намазват се със сместа и се гладят с гореща ютия, като платът се слага между два пласта от друг плат. След това се изпира със студена вода.

Петната от пот върху бели тъкани се почистват, като платът се натрие с тампон, напоен с кислородна вода (стандартната 3 %, която се продава в аптеките), и се остави да изсъхне на слънце. След това се изплаква обилно с вода.

Изсъхналите, но пресни петна от мляко са по-тъмни и по-твърди от тъканта, върху която са се образували и краищата им са ясно очертани. При почистването им със суха четка те постепенно изсветляват. Върху белите тъкани отначало петната се почистват с бензин, за да се отстранят съдържащите се в тях мазнини. След това се натриват с леко разреден с вода амонячен разтвор (10%) и накрая се изплакват с топла вода.

За да изчистите петна от плодов сок върху бели тъкани, добавете към кислородна вода 5-6 капки амонячен разтвор и напоете с тази смес петната. След това подсушете мястото с чиста суха кърпа и едва тогава изплакнете с вода и проснете на проветливо място. Друг вариант е силно замърсени от плодов сок бели памучни и ленени тъкани да се почистват като се накиснат в прясно мляко и след това се изперат.

Петна от бяло вино върху бели тъкани се обработва с гъба, напоена с амонячен разтвор (ако тъканите са много фини допълнително разтворете амоняка с вода), след което почистеното място се изплаква няколко пъти с вода. Подсушава се със суха кърпа и се посипва с талк.

Петна от кафе върху бели памучни тъкани се почистват като се накисне тъканта със сапунен разтвор, към който сте добавили сода за пране. След това се изплаква няколко пъти с топла вода и се суши на проветриво място. Ако въпреки това петната все още си личат – се напръскват с лимонов сок и се оставят да съхнат на слънце. След това отново се изплакват.

Пресни мастилени петна върху всички видове тъкани се махат, като тъканта се изпере с топла вода и след това се потопи в затоплено прясно мляко за няколко часа. При необходимост млякото се сменя, докато петната изчезнат напълно. След това платът се изплаква с хладка вода и накрая се изпира със слаб сапунен разтвор.

Леко пожълтелите места по всички видове бели тъкани се намокрят с гъба, напоена в кислородна вода, и се оставят да изсъхнат на слънце или на топло. Ако е необходимо, обработката с кислородна вода се повтаря до пълното изчезване на пожълтяването. След това платът хубаво се изплаква и се суши на слънце.

За какво служи антисептичният гел в домакинството?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X