Напишете дума/думи за търсене

Как се става дарителка на кърма

Всичко започна в болницата, където родих момиченцето си. Акушерките ми казаха след кърмене да изцеждам и двете гърди, но не ми казаха, че ако го правя продължително време, може да си докарам хиперлактация (свръхпроизводство). Не зная дали съм имала такова нещо, или причината е по-скоро генетична, но когато малката беше почти на два месеца, започнах да изсипвам големи количества мляко в канала и така, от добра съвест, реших да стана дарителка на „Банката за майчина кърма”. Оказа се по-сложно, отколкото очаквах, с изключение на това, че не се налага да ходите никъде, а всичко се случва в дома ви.

За да станете дарителка на кърма, трябва:

1. Да имате излишък от кърма минимум 300 г на денонощие.
2. Условията в дома ви да отговарят на определени хигиенни изисквания, да имате хладилник, стерилизатор и тн. Ако до тук ви одобрят
3. Втората среща е отново в дома ви, където ви взимат кръв, и предоставяте урина и изпражнения за изследвания, (които са абсолютно безплатни) за да се установи, че сте клинично здрава.

При условие, че отговаряте на тези изисквания, можете да станете дарителка, но тук започва истинското приключение. Защото за да бъде одобрена кърмата ви, която всеки път се изследва за бактерии в лабораторията на Банката, трябва да изпълнявате следните упражнения:
1. Да стерилизирате помпата за изцеждане и да я вадите от стерилизатора непосредствено преди използването й!
2. Да миете добре гърдите и ръцете си, но не да ги подсушавайте с кърпа, а да ги оставяте да съхнат, за да ги предпазите максимално от микроби!
3. Ако по време на цеденето се наложи да обърнете внимание на бебето, или пипнете нещо друго, освен почистените части, трябва пак да измиете старателно ръцете си, или да използвате специален почистващ разтвор, който Банката ви осигурява.
4. Кърмата се изсипва в стъклени банки, които взимате затворени и стерилизирани от Банката. Те могат да се отварят максимум три пъти, за да се запази чисто съдържанието им. Задължително е след отваряне капачката на банката да се оставя с отвора нагоре.
5. След изсипване на кърмата в стъкленото шише то веднага трябва да се постави във фризера.
6. В една банка не може да се сипва повече от 500 г мляко.
7. Вие избирате колко шишета ще вземете за напълване. Ако случайно изцапате някое от тях, или съдържанието му ви се струва замърсено, оставяте го настрани и написвате на етикетчето, което е залепено отгоре, че млякото не е годно.

-------------

- „Няма нехранителна кърма” казват медиците от „Банката”.
- „Банка за майчина кърма” има само в София. Това е главната причина дарителките да са толкова малко - 50-60 жени годишно.
- След като предадете кърмата, която сте занесли в няколко шишета, тя се събира на едно място (след размразяването й) и се пастьоризира. Затова пазете чистотата на всички банки еднакво старателно! Заради една нередовна банка може да бракуват цялото количество мляко.
- Предвид ниския брой на дарителките, млякото отива предимно за болни, недоразвити и здравословно обременени деца, на които се дава безплатно. В редки случаи може и да се закупи за 1,80 лв. за литър. Разликата в цената се покрива от държавата в полза на майките, чиито деца имат нужда.
- Големината на гърдите няма значение за количеството и качеството на кърмата.

-------------
9 лв. се заплаща 1 литър майчино мляко на дарителката, ако го носи на място, а ако се взима от дома й - 7 лв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X