Напишете дума/думи за търсене

За какво служат обелките от плодовете и зеленчуците в домакинството

В много рецепти кората от лимон е задължителна за добрия краен резултат. Но тя не е единствената, която има много полезни приложения.

Кората на авокадото е чудесна като съд за покълване на разсад през пролетта. Когато това се случи, сложете всичко в саксията. Така растението ще се подхранва от кората още известно време с антиоксиданти, витамини и минерали и послепенно ще се разгради.

Кората на лимона може да се нареже на малки парченца, които да се сварят за няколко минути. Получената течност е идеалното домашно средство за почистване на варовикови отлагания. Обелките от портокала помагат за избелването на зъбите. Търкайте с меката част в продължение на няколко минути. 10 – 15 минути по-късно обаче изплакнете с вода, за да премахнете киселината.

Обелката от банан е отлично средство за връщане на блясъка на обувки от естествена кожа. Причината е в калия, който се съдържа в този плод, но също и в препаратите, създадени за тази цел. Намажете обувките, оставете за известно време, а после лъскайте с чиста мека кърпа.

Грейпфрутът е богат на антиоксиданти и фибри и е полезен за борбата с хипертонията и укрепването на имунитета. В кората на плода също се съдържат много полезни вещества и затова си заслужава да се използват. Почистете ги добре и си направете чай от тях. При консумация може да овкусите с малко мед.

В кората на прасковата има калий, магнезий, желязо, мед, цинк, органични киселини, витамини, пектини, есенциални масла, а всичко това са любими средства на дерматолозите. В домашни условия може да направите от кората на прасковата чудесно средство за ексфолиране. Трябва само да добавите малко кристална захар върху меката част на кората и с нея да търкате кожата на лицето.

Обелките от краставицата са отличен начин да се прогонят мравките. Трябва само да поставите на съответното място и още на следващия ден проблемът ще изчезне. Обелките на морковите помагат срещу стареенето на кожата. Причината е, че съдържат антиоксиданти. Ретинолът овлажнява и подхранва, а витамин РР тонизира. Затова редовно поставяйте люспи от моркови на места, на които са се появили фини бръчици.

Обелките от картофи помагат при кръгове под очите, стига да ги подържите там около 10 минути.

А от кората на ябълките може да приготвите вкусно сладко, като следвате обичайната рецепта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X