Напишете дума/думи за търсене

За какво служат обелките от плодовете и зеленчуците в домакинството

В много рецепти кората от лимон е задължителна за добрия краен резултат. Но тя не е единствената, която има много полезни приложения.

Кората на авокадото е чудесна като съд за покълване на разсад през пролетта. Когато това се случи, сложете всичко в саксията. Така растението ще се подхранва от кората още известно време с антиоксиданти, витамини и минерали и послепенно ще се разгради.

Кората на лимона може да се нареже на малки парченца, които да се сварят за няколко минути. Получената течност е идеалното домашно средство за почистване на варовикови отлагания. Обелките от портокала помагат за избелването на зъбите. Търкайте с меката част в продължение на няколко минути. 10 – 15 минути по-късно обаче изплакнете с вода, за да премахнете киселината.

Обелката от банан е отлично средство за връщане на блясъка на обувки от естествена кожа. Причината е в калия, който се съдържа в този плод, но също и в препаратите, създадени за тази цел. Намажете обувките, оставете за известно време, а после лъскайте с чиста мека кърпа.

Грейпфрутът е богат на антиоксиданти и фибри и е полезен за борбата с хипертонията и укрепването на имунитета. В кората на плода също се съдържат много полезни вещества и затова си заслужава да се използват. Почистете ги добре и си направете чай от тях. При консумация може да овкусите с малко мед.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X