Напишете дума/думи за търсене

5 неща и места в дома, които може да крият опасности за здравето

За да е домът най-спокойното и комфортно място за семейството, е необходимо не само интериорът и декорациите да са в желания стил. Особено важно е микроклиматът да е добър и за него трябва ние да се погрижим. Ето 5 места и неща, които може да влияят негативно на здравето.

Плесен
Тези спори виреят на влажни и топли места, като бани, перални помещения, мазета. Обичайно създават проблеми с дишането, но при по-чувствителни хора и такива с по-слаба имунна система, може да докарат и по-сериозни заболявания. Затова при най-малкото съмнение за наличие на плесен, вземете незабавни мерки.

Снимки pixabay.com
Снимки pixabay.com
Климатик и отопление
Климатичните системи не вкарват в дома чист въздух, а просто филтрират и връщат обратно този, който е вътре. Така във филтрите се събират всякакви химикали, вещества, спори и други, например цигарен дим, въглеводород, плесен и т.н. Затова е задължително да се спазват предписанията на производителя за редовно почистване на филтрите.
Какво още да направим:
* Проветрявайте редовно всички помещения.
* Използвайте аспиратор в кухнята, докато готвите.
* Ограничете използването на токсични химикали.
* Не пушете в затворени помещения.

Банята
Вече стана дума за спорите на плесента, но в банята има и други потенциални опасности за здравето, особено, когато помещението не се мие редовно. А това следва да се прави често, защото по различни повърхности се задържат частици от човешка кожа, остатъци от сапуни и шампоани след миене на ръце или къпане и др.
Помислете и за:
* Как се използват кърпите и колко често се сменят.
* Какви препарати за почистване ползвате и как те променят въздуха в банята.

Дневната
* Там най-често се събира цялото семейство и едни от най-мръсните предмети са дистанционните управления. Достатъчно е един член на семейството да е с мръсни ръце, за да предаде бактерии и на други чрез някое от тях.

Спалнята
Там главните виновници за алергии и неразположение са спалното бельо и матракът. Те съдържат акари и бактерии, които са невидими, но достатъчно мощни, за да влошат не само съня, но и здравето ни. Затова всеки ден изтупвайте чаршафите и завивките и се грижете за матрака според предписанията на производителя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X