Напишете дума/думи за търсене

Прекалено здравословният начин на живот е опасен

Естественото желание на всеки човек е да запази здравето си, да удължи младостта, да укрепи организма си, да повиши неговата устойчивост към болести. Нима може да има толкова притеснения за здравето? Оказва се, че да. Фанатичното отношение към която и да е идея, вяра, желание води до негативни последствия, пишат нашите приятели от сайта "Спиралата - Виртуална духовна библиотека". Винаги когато човек е обхванат от желанието не просто да промени начина си на живот, а от болезнен стремеж да се отърве от всичко лошо, стига до възникването на психологически и физически неразположения.

Ето и основните отрицателни ефекти от прекомерното желание да се води здравословен начин на живот според "Спиралата":

1. Болезнено отношение към храните (орторексия)

Само преди 10 години учените са идентифицирали ново психично разстройство – нервозна орторексия. Лицата, страдащи от това заболяване, включват в диетата си само тези продукти, които са полезни. Обикновено това са плодове и зеленчуци, зърнени храни, ядки. Но полезните в такава храна вещества са толкова малко, че вредата за организма е по-голяма от мнимата полза. В списъка с вредни неща попада почти всичко: мляко, месо, риба, сладко, солено, кафе и чай. При по-тежките случаи човекът се отказва не само от храна, но също така и от начина на приготвянето й, като стеснява менюто си само до сурови храни.

2. Чистотата е гаранция за здраве

Сама по себе си любовта към чистотата не е проблем, напротив, тя е добра и полезна. Въпреки това маниакалната страст към антибактериални средства не само не носи желания ефект, а обратното, вреди на кожата и организма като цяло. Частите на тялото, които се третират редовно с антибактериален сапун, губят защитните си функции, стават сухи и са изложени на гъбични заболявания. Въпреки това не трябва напълно да се изключват миещите средства. Понякога, след контакт с инфекциозно болен или бездомно животно, употребата на антибактериални средства е оправдана, но те трябва да се използват в умерени количества. Използването на такива средства към останалата част от тялото е неуместно.

3. Физическо пренатоварване на тялото.

Пристъпвайки към воденето на здравословен начин на живот, много хора започват да се занимават активно с различни видове спорт без плавна подготовка. Изтощителните тренировки разрушават тялото, което води до по-чести сезонни заболявания. Започвайки занимания с бягане, не си струва веднага да се стига до високи скорости и дълги разстояния. Равномерната не много бърза пробежка от 10-15 минути на ден ще донесе много по-голяма полза, ако се прави всеки ден. Ако не се спазва тази препоръка, може да се стигне до травми, а дори и до инфаркт.

4. Прилив на оптимизъм и депресия

Как може да се намери нещо отрицателно в оптимизма? Ако положителната гледна точка върху живота има нюанс на фанатизъм, човек си мисли, че е способен на всичко. Вярва, че всичко в живота ще бъде наред, че е заобиколен от добри хора и всички замислени планове се изпълняват, желанията са осъществими, а работата му ще доведе до резултати. Кардиналното разминаване с действителността, неуспехите и трагедиите могат да доведат до бързо прогресираща депресия, а последиците зависят само от психическото състояние на човека.

Прекарвайки доста време в спортни зали, изключвайки всичко вредно от диетата, се изключват и много приятели, които не са подходящи за новия начин на живот. Човек постепенно се откъсва от предишния ритъм на живот, познати, увлечения. Често такъв човек не е в състояние да направи нови познанства и да избере нови хобита, образува се един порочен кръг между здравословния начин на живот и разочарованието от всичко, което и води до депресия.

Трябва да се знае мярката във всяко увлечение, всяка дейност и във всяка идея – това е основното правило за получаването на максимум полза и удоволствие от живота.

Цялата статия може да прочетете тук.

Източник: http://newsland.com/news/detail/id/1449627/

Превод Таня Т., http://www.spiralata.net/

По предложение на В. У.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X