Напишете дума/думи за търсене

Диетологът Огнян Симеонов разкрива как да отслабнем без лишения

Някои хора смятат, че въглехидратите са вредни. Не ядат хляб, ориз, картофи. Като цяло ги е страх от въглехидратите, защото си мислят, че от тях ще напълнеят, а те са нужни на тялото дори и при диета. Кои са най-полезните и откъде да си ги набавяме, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

Огняне, доколко важни са въглехидратите за организма?

Въглехидратите са много важни. Не може да живеем без тях. Няма как да разчитаме само на белтъчини и мазнини за пълноценно хранене. Когато говорим за въглехидратите, трябва да търсим тези с ниска плътност и нисък гликемичен индекс. Засилената консумация на въглехидрати с висока плътност кара хората да пълнеят. Фрешовете също са причина за качване на килограми, въпреки че много хора не знаят това. Най-добре е плодовете да се хапват цели. Отделянето на целулозата от тях е катастрофа за организма. С фрешовете въглехидратите навлизат прекалено бързо в кръвния поток. Това принуждава панкреасът да произвежда големи количества инсулин и докато понижава нивото на кръвната захар, той нарежда на тялото да складира мазнини и да ги пази в това състояние. Природата ни е дала плодовете и зеленчуците да ги консумираме, както са расли на дърветата. Полезни са и в смути.

Кои са въглехидратите с висока плътност?

Това са всякакви тестени изделия и всичко, което е в целофан. Добре е да се отървем от тях, а да наблегнем на алкалните храни.

Може ли да се храним без въглехидрати примерно, ако сме на диета?

На всеки прием на храна е важно да спазваме съотношението 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини. Тогава няма да пълнеем, а даже ще отслабваме. В борбата с килограмите са важни и гените, които носим. 20 процента от хората приемат въглехидрати и не пълнеят въобще.

В България е традиция на всяко ядене да хапваме филия хляб. Вредно ли е това?

Не е вредно, стига хлябът да е от пълнозърнесто брашно, да е с покълнали семена. Най-добре самунът да е направен с квас или сода. Важно е да не се прекалява с хляба, с тестените изделия, ориза и картофите.

Веднъж седмично ли да ядем картофи и ориз?

Може да ги поднасяме в чинията си три пъти седмично, но не и два пъти на ден. Примерно на обяд да ядем пиле с картофи, а вечерта пиле с ориз. Въпросът е да не ги ядем всеки ден.

Модерните напоследък киноа и чия добър източник на въглехидрати ли са?

Те може да се ядат по всяко време и по три пъти на ден. Няма да е лошо хората да разберат силата на нахута, елдата, които са полезни въглехидрати. Важно е нахутът да се накисне за една нощ - след това се вари по-бързо. Елдата (гречка) е богат източник на въглехидрати, но е добре да се комбинира с протеини и мазнини в храненето. Най-добрият източник си остава беленият коноп. Той може да стане част от здравословно смути. Него ще направите от 2 с.л. коноп, малко кашу и вода. Така се получава балансирано смути, което ще ни накара да отслабнем.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X