Напишете дума/думи за търсене

Анемия - скрити признаци, че я имаме

Анемията е коварен проблем не само заради последствията от нея, но и заради това, че трудно се открива. Обичайно я свързваме с бледата кожа на лицето. „Колко си бледа! Да нямаш анемия?“ Когато чуете тези въпроси, вероятно по някаква причина сте пребледняла, но не е задължително причината да е анемия. Бледата кожа е свързана и с концентрацията на меланин в епидермиса, поради което е възможно да имате светла кожа по рождение, без да страдате от анемия. Или пък кожата ви да е тъмна и да изглеждате съвършено здрави, а анемията да ви е посетила. Затова е от изключителна важност да познаваме по-детайлно признаците на анемия. Леките анемии протичат без изразена симптоматика. Или по-скоро симптомите са налице, но те са такива, че ние обичайно ги свързваме с други проблеми.

Какво е всъщност анемия?

Анемията представлява недостиг на хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът е онзи белтък, който влиза в състава на червените кръвни телца, чиято задача е да доставят кислород до всички органи в нашето тяло. Някои хора се раждат с вродена анемия, при други анемията се появява при голяма кръвозагуба, вкл. след обилен месечен цикъл, при непълноценно хранене, веганска диета, при недостиг на желязо, в периоди, в които организмът има повишена потребност от него – например бременност, вследствие друго заболяване и т.н.

Издайнически знаци за проблем

Симптомите на анемията се промъкват незабелязано в ежедневието ни, а ние сме склонни да ги „оправдаем“ със стрес и проблеми. Умората например. Започвате да се уморявате по-лесно от преди, задъхвате се, когато изкачите няколко етажа, не ви стига въздухът, след като сте минали с прахосмукачка. Много често отдаваме умората и задуха на смяната на сезоните, на напредването на възрастта, на напрегнато ежедневие и на стресов начин на живот, но имайте предвид, че те са и признак на поява на анемия.

Покрай умората и задуха се появява често сърцебиене, шум в ушите, замаяност, главоболие – други скрити белези на анемично състояние. Сигурно ви се е случвало да имате чувството, че не може да си поемете въздух докрай, че не може да изпълните целия капацитет на белите дробове. Ако твърде често имате това усещане, посетете вашия лекар и направете изследвания – възможно е да се касае за анемия. Напуканите устни и нездравите нокти пък сигнализират за недостиг на желязо. Те се появяват при по-тежките форми на анемия.

Последствията

Не бива да оставяте състоянието си, без да вземете адекватни мерки, защото анемията би могла да доведе до увреждане на редица органи. При по-тежки анемии се налага кръвопреливане и специализирана медицинска помощ. Тъй като понякога е трудно да установите, че имате анемия, е добре да посещавате редовно вашия лекар за профилактичен преглед и изследвания. Анемията най-често се диагностицира чрез т.нар. пълна кръвна картина (ПКК), серумно желязо и ЖСК (желязосвързващ капацитет), като понякога се налагат и изследвания за нива на феритин, фолиева киселина и витамин B12. При мъжете е нормално хемоглобинът да се движи между 140 – 180 г/л, а при жените границите са между 120 – 160 г/л.

Най-доброто „лечение“

Както е при редица здравословни проблеми, и при анемията най-доброто „лечение“ е превенцията. На първо място не пренебрегвайте здравословното хранене. Това не е просто тренд, който ще отмине. Храната може да промени коренно състоянието ви. Храната е основен източник на енергия за вас, но тя трябва да бъде подбрана така, че да ви достави наистина полезни вещества. Започвайте деня с протеин, за да дадете мощност на мозъка си и енергия на целия организъм. При недостиг на желязо е добре да включите в менюто си черен дроб, телешко месо, риба, морски дарове, ядки, цвекло, коприва, нар, броколи, зеленолистни. Шампиони в доставката на желязо са микроводораслите спирулина, сусамът, бирената мая. Наблягайте и на храни, богати на витамин С – лимони, киви, портокали и т.н. Запарката от шипка също е чудесен източник на полезния витамин.

Идеалният хранителен режим често е трудно постижим или става жертва на забързаното ежедневие. Дори и да спазвате всички препоръки за здравословно хранене, може да се окаже, че невинаги приемате необходимите ви вещества в достатъчно количество. Масово произвежданите храни често са с по-беден състав, като това се отнася и за плодовете и зеленчуците. Дори да ги приемате в големи количества, няма гаранция, че консумирате чисти продукти. Почти всички се отглеждат в почви с по-беден състав, с използване на пестициди и химикали, което силно намалява съдържанието на витамини, минерали и ценни вещества. Затова хората по целия свят все по-често се обръщат към хранителните добавки. Те нямат за цел да заменят пълноценното и разнообразно хранене, но дават възможност да се компенсират възникнали недостатъци в хранителните режими. В случая с анемията, за подкрепа на кръвотворенето и хемоглобина, все по-често се препоръчва ежедневен прием на нискодозирани, но високоусвоими форми на желязото. Те имат висока ефективност, при по-ниски нива на странични реакции и риск от предозиране.

През последните години на пазара се появиха много продукти, но не се подвеждайте от рекламите с големи букви и обещания за суперсили още на следващия ден. Заложете на формули, съставени по научен път и съдържащи максимално биоусвоими съставки. В областта на анемията един от най-иновативните брандове е Alphyca, а продуктът, който те предлагат, се нарича Algoglobin. Той е на основата на специален щам „желязна спирулина”, която се отглежда в медиум с високо съдържание на желязо. В процеса на култивация микроводораслите натрупват този ценен микроелемент вътреклетъчно и го преобразуват във високоефективен органичен железен комплекс. Иновативната комбинация впечатлява и с други подсилващи кръвта съставки, действащи в синергия за максимален ефект – активна форма на витамин B12 (метилкобаламин), 4-то поколение метилирана фолиева киселина Quatrefolic®, щадящ храносмилателната система органичен комплекс от железен, меден, цинков бисглицинат, както и доза витамин C за подсилване ефекта на желязото. Ако изпитвате умора, ако сте отпаднали и апатични, 1 капсула дневно от Algoglobin Alphyca може да ви даде повече сила срещу предизвикателствата на все по-изискващата съвременна среда – на работа, в училището и университета, вкъщи.

Не се оставяйте анемията да отнеме от красотата на идния сезон. Застраховайте здравето и добрата си форма с обмислено хранене и силна хранителна добавка. Не забравяйте течностите и движението и ще бъдете не само здрави, но и вдъхновени за красиви есенни сбъдвания.

X