Напишете дума/думи за търсене

Хранене за повишаване на хемоглобина

Тънкости при усвояване на желязото

За повишаване нивото на хемоглобина ефективно спомага консумацията на нар, в който има доста желязо. Червеното вино е още един активен помощник – напомняме обаче, че не бива да се възползвате от услугите му, ако сте бременни.

Крушите ускоряват процеса на възстановяване на здравословните нива на хемоглобин. Те съдържат освен желязо (2.3 мг на 100 г), цинк, магнезий, кобалт, мед. Лекарите ги препоръчват на страдащите от анемия, особено ако желязосъдържащите препарати не дават резултат.

Медът е изключително полезен, тъй като не само нормализира нивото на хемоглобин, но и укрепва имунитета. Препоръчителната дневна доза е около 50-70 г.

Абсорбацията на желязо ще е по-качествена, ако включите в менюто си продукти, богати на витамин С. Най-добър ефект осигуряват цитрусите. Елдата съдържа фолиева киселина, която активира процеса на изграждане и развитие на кръвните клетки. Бананите са богати на витамин В6, който също балансира нивото на хемоглобина.

С борбата срещу дефицита на желязо най-ефективно е цвеклото – както в суров, така и в топлинно обработен вид. Този зеленчук осигурява регенериране на желязото.

Морковите притежават същите качества – може да ги консумирате пресни или варени.

Доматите подобряват състава на кръвта, като я насищат с необходимите елементи и възпрепятстват образуването на тромби. Не губят ценните си качества след термична обработка.

Картофите са богати не само на желязо, но и на други полезни елементи – фосфор, калий, магнезий, витамини и органични киселини.

Тиквичките имат желязо, калий и магнезий, а съдържанието на витамин С спомага за усвояване на желязото.

Кайсиите са едни от най-богатите на желязо плодове – в 100 г пресни кайсии има 4 мг желязо, а в сушените – 3 мг.

Ябълките от дълго време са признати за един от най-важните продукти, повишаващи концентрацията на хемоглобина. В 100 г ябълки има 2.2 мг желязо. Не по-малко полезни са и сушените плодове, в които има около 2 пъти повече желязо.

Прасковите също е по-добре да се консумират в сушен вид, но няма да сгрешите, ако ги хапвате и свежи. Освен желязо в тях има кобалт, манган и мед, съвкупността от които активира биосинтеза на хемоглобин.

При нисък хемоглобин са полезни също кивито (0.8 г) и сливите (0.5 мг).

Динята е с висока концентрация на желязо, като същевременно насища тялото с калий и витамини. Тя не само възстановява нивото на хемоглобина, но и повишава енергията и спасява от хронична слабост.

Орехите също са полезни в борбата с ниския хемоглобин. Те съдържат желязо, калий, магнезий, кобалт, благодарение на които стимулира синтеза на хемоглобин и оказва на отслабналия организъм укрепващо въздействие. Препоръчва се комбинацията им със стафиди: накиснете ? ч.ч. стафиди за 2 часа във вода, отцедете и смесете с 20 г орехи. Разделете полученото количество на три приема – приблизителният обем на всяка порция е 2 с.л. Още един вариант е да смесите в блендер орехи, червени боровинки и мед.

-----

Усвояването на желязото е процес, който протича в червата. Има някои продукти, съдържащи фитати и фосфати, които го възпрепятстват. Решение на този проблем е включване в менюто на плодове, активиращи усвояването на желязо: цитруси, диня, ананас, кисели ябълки.

за още практични съвети, разговори със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X