Напишете дума/думи за търсене

Убива ли ни захарта?

Пълният отказ от захар все по-уверено се превръща в мода. Има хора, които смятат, че консумацията на захар е равна на вкусно, но сигурно самоубийство.

Според експертите, истината не е чак толкова драстична. Важно е да знаем какви вреди нанася захарта на здравето, но същевременно не бива да затваряме очите си и за ползите от този продукт. От доста време захарта се смята за един от най-вредните продукти. Трябва обаче да правим разлика между тази, която се съдържа в плодовете и зеленчуците, и рафинираната захар.

Захарта се появява в Европа преди около 150 години, когато е била много скъпа и недостъпна за обикновените хора. Този продукт съдържа чиста захароза, която, попадайки в тялото, бързо се разгражда на глюкоза и фруктоза, които се усвояват само за няколко минути - поради което е отличен източник на енергия. Известно е, че захарта (и най-вече рафинираната) е прост, лесноусвоим въглехидрат, който няма биологична ценност, но е доста високо калоричен - в 100 г се съдържат 374 ккал. Важно е да се отбележи, че човешкият организъм няма абсолютно никаква необходимост от захар. Според данни от различни изследвания в страни от Европа, Азия и САЩ, дневно хората консумират между 70 и 190 г захар. А дневната норма, според Световната здравна организация, е 30 - 50 г.

Лекарите съветват да ограничим дневната консумация на захар до 5% от целия прием на калории - което е приблизително 6 ч.л. захар. Ако не правим целанасочени усилия да се откажем от нея, получаваме захар с почти всеки прием на храна. Имайте предвид, че захар се съдържа в почти всички хранителни продукти - затова е важно да контролираме количеството. Първото преимущество на опита да ограничим захарта е отслабването. Но позитивното влияние на отказът от сладости се разпростира много по-далеч.

Пълното изключване на захарта от менюто обаче носи и опасности - тъй като този продукт има и своите преимущества:

Захарта е лесен източник на енергия, който може да действа положително на всички клетки и тъкани и най-вече на мозъка, сърцето, мускулите. Човешкият организъм абсорбира напълно захарта и при окисляване на 1 г захароза се образуват 4 ккал енергия. Основната функция на захарозата в тялото е натрупване и изработване на енергия, неутрализиране и отделяне на вредните вещества, регулация на мастния и протеиновия обмен. Затова разумната консумация на захар, в съответствие с физиологията и натоварването, се смята за естествена част от здравословния начин на живот.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X