Напишете дума/думи за търсене

Защо солните стаи са толкова полезни за здравето

Зимана е почти тук и дори почивката на море да е още далече, има начин да си набавим глътка полезност като от морския въздух. Предлагаме ви да пробвате няколко дни релакс в някоя от солните стаи и пещери, които нашумяха вече по цял свят. 40 минути в тях се равняват на 4 дни на брега до вълните. Естествената каменна сол лекува белодробни, кожни, ставни проблеми и болежки, и с нищо не вреди.

Всеки иска да диша леко

В миналото знатни особи са изминавали стотици километри, за да се поглезят и лекуват в естествени солни пещери и мини. Но вече не се налага да пътуваме, за да се възползваме от терапевтичния им ефект. Облицовани стаи със сол има в София и в Благоевград... а скоро и в други градове.

Какво се случва там?

Приглушено осветление, тиха музика, кристалчета от хималайска сол, които блещукат, а вие вдишвате отрицателно заредени йони и микроелементи, освобождавани от каменната сол и помагате на здравето си бавно, но сигурно. Температурата в помещенията е между 19 и 22 градуса, така че не ви е жега. Само влажността е по-висока – 60-70%. Но все едно сте на морето.

Стройни, спокойни и с отпушен нос

Стаите и солните пещери са търсени, защото престоя в тях лекува хроничен бронхит, синузит, ларингит, фарингит, тонзилит. Ако отказвате цигарите, сега е моментът да прочистите белите си дробове, а и да си починете в облак свеж въздух. Във Финландия, дори децата знаят, че имат ли кожен проблем, мама и тате ще ги заведат в солна пещера. Тя обгаря кожните заболявания и гони болестите. Логично е, че фините частици сол, попаднали в организма помагат при дихателни проблеми, но по-интересното е, че подобряват метаболизма, кръвообръщението, действат благотворно на централната нервна система, при нервност, нарушен сън, хъркане.

За имунитета в седнало положение

Имунната ви система се влияе благотворно, ако спортувате редовно и се храните здравословно. Това го знаем. Но се оказва, че почивката в солена стая също може да я подобри и да рестартира организма. А как точно се гонят бактериите?
В стаите има уреди наречени халогенератори, които произвеждат сухи физиологични аерозоли чрез механично раздробяване на зърнена каменна сол.

Вдишана скалната сол абсорбира бактериите и мукуса от дробовете и така прави хората здрави. „В халогенератора може да се слага сол, обогатена с микроелементи – мед, манган, йод, желязо”, казва кинезитерапевтът Виолета Петкова. Обогатеният въздух, който се получава в тези стаи може да вдишате единствено на морския бряг, в борова гора или около водопад.


Най-малкото нещо, което върши солта, е, че изтрива умората от организма и стреса, което в нашия стресов свят май не е толкова незначително. Положителният ефект от стаите е и това, че стимулират въглехидратния, протеинов и воден обмен, възстановяват киселинно-алкалния баланс, понижават артериалното налягане. Хората с капилярни звезди по лицето също имат подобрение. А престоят в стаята ще ви струва между 30 и 60 минути от времето и около 10 лв на посещение. Стаите не действат на принципа на вълшебството, нужни са ви поне 4-5 сеанса.


Малко история
Лечението в солни пещери в Европа започва от XIX век. Полският терапевт Феликс Бочковски забелязал, че миньорите в солните мини във Величка и Бохня (до Краков) никога не се разболяват от астма и затова през 1826 г. въвежда лечението на кожни заболявания със солни разтвори. През 1959 г. в Полша е открита първата солна лечебница. И съвсем логично днес точно Полша и санаториумите във Величка и Бохня държат първото място в халотерапията. Там има солни пещери в спа хотели, фитнес центрове и стотици солни стаи, стени и дори солни картини за лечение у дома.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X