Напишете дума/думи за търсене

Какво означава активното слушане за взаимоотношенията

Знаете ли как да чувате хората? Или просто слушате думите, излизащи от устата им, без да хващате истинския смисъл?

Активното слушане е задължително за добрата междуличностна комуникация. То е способността да се слуша с разбиране и грижа.

Когато практикувате активно слушане, голяма част от вашата енергия отива за опити да разберете посланието на оратора.

Обратното на активното слушане е разсеяното слушане. Това е, когато физически присъствате, но умът ви е другаде. Мисловно давате приоритет на нещата, различни от това, което човекът пред вас споделя.
Активното слушане ви помага да съчувствате и да разберете емоциите на другите хора.

Нашите комуникационни проблеми в днешния свят до голяма степен се дължат на факта, че не знаем как да слушаме. Постоянно мислим за собственото си мнение. Основната ни цел е да уведомим другия човек за нашата гледна точка за това, което казва.

Ако наистина искате да слушате другите, четете между редовете
Отдаваме голямо значение на вербалната комуникация. Въпреки това между 60% и 80% от комуникацията ни с другите е невербална.

Активното слушане означава слушане и разбиране от гледна точка на оратора. Говорим за способността да разбираме неговите чувства, идеи и мисли. Освен това разбирането на друг човек изисква известна доза съпричастност. Трябва да може да се поставите на негово място.
Невербалният език влияе върху това как действаме и реагираме.

Слушането на посланието зад думите означава разбиране и тълкуване на това, което виждате и чувате. Разбирането не означава, че трябва да се съгласявате с всичко, което казва другият човек. Но все пак трябва да слушате с видим интерес.

„Когато някой ни слуша, той произвежда неограничено удоволствие в мозъка, подобно на храната или парите.“

-Аделина Руано-

Активното слушане е най-доброто средство против самота
Повечето хора предпочитат да говорят пред това да слушат. Когато говорим за себе си, ние активираме области от мозъка, свързани с удоволствието. Следователно е логично да предпочитаме да слушаме себе си, отколкото другите хора.

Активното слушане ви дава възможност да създавате връзки, основани на взаимно разбирателство. Наистина слушайте отсрещния. Дори ако това, което ви казва, изглежда погрешно или без значение. Ако слушате по този начин, това му позволява да изразят себе си точно както иска.

Когато слушате внимателно, без да прекъсвате, ораторът се чувства отпуснат. Той е в състояние да се изрази пред вас и да разкрие истинските си чувства.

„Когато един приятел поиска съвет, той всъщност не иска наистина това. Той иска да излее чувствата си и да бъде изслушан. За него това равносилно на това да получи най-добрия съвет. "

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X