Напишете дума/думи за търсене

11 навика за постигане на емоционална зрялост

Всички хора се сблъскват с емоционални затруднения в по-голяма или по-малка степен. Това, което прави разликата, е усилията, които влагат за достигане на емоционална зрялост.

Това е способност, която позволява на хората да живеят в мир със своите чувства. Ако я нямаш, лесно може да се увлечеш от това, което чувстваш. Тогава нещата могат да се объркат. Следователно, за да управлявате емоциите си по-здравословно, е необходимо да достигнете емоционална зрялост.
Може да го постигнете само като работите активно върху определени навици, които насърчават това качество.

1. Работете върху своята увереност
Това е в социалния контекст, където вероятно може най-добре да покажете своята емоционална зрялост. В този смисъл асертивността е ключово умение. Това е способността да изразявате емоциите си, без да нападате другите.

2. Самопознание
Изразяването на това, което чувствате по интелигентен начин, ви кара да се чувствате по-добре. Въпреки това не може да изразите това, което усещате, ако не сте в състояние да идентифицирате тази емоция. Следователно добрата емоционална интелигентност се основава на доброто емоционално познание.

3. Водете дневник
Записването на вашите мисли и чувства в дневник е полезна стратегия за по-добро емоционално управление. Тя ви позволява да сте наясно с вашето възприятие за света и да идентифицирате всякакви когнитивни пристрастия.

4. Помислете, преди да действате
Инстинктът ви помага много, когато трябва да вземете бързи решения, които включват много информация.
И изобщо не ви помага, ако се окажете потопени в негативно емоционално състояние, заредено с енергия. Например тези, в които преобладават гняв или ярост.

5. Вашите емоции са валидни
Емоционалната саморегулация не означава, че трябва да се опитвате да намалите влиянието на емоциите си до нула.

6. Забравете да бъдете перфектни
Родителите и обществото като цяло често поставят нереалистични очаквания на децата, когато пораснат. Следователно те живеят, опитвайки се да станат перфектен прототип, който прави всичко безгрешно. Истината е, че грешките са неизбежна част от живота на всеки.

7. Оставете частите от миналото, които не ви помагат
Не може да се отрече важността на миналото. В крайна сметка, именно тези преживявания са ви довели до мястото, където сте днес. Проблемът обаче възниква, когато се вкопчвате в епизоди от миналото си, които не ви носят никакво благополучие.

8. Гледайте на грешките като на възможности
Една от причините грешките да са толкова нежелани и противоречиви е начина, по който ги възприемате. Всъщност вие обикновено свързвате грешките с провал и липса на способности. В резултат на това неуспехите разбиват самочувствието ви и ви карат да се чувствате неудобно.
Ако вместо това започнете да виждате неуспехите като възможности за растеж, ще се почувствате много различно. Никога не забравяйте, че съвършенството не съществува и че дори лошите преживявания осигуряват обучение на хората.

9. Избягвайте да се оплаквате
Неприятностите са част от живота. Но каква е ползата да се оплаквате през цялото време? Не би ли било по-добре да се съсредоточите върху намирането на решения на проблемите?
Когато гледате на трудностите като на предизвикателства, а не като заплахи, тревожността ви намалява. Понякога решенията може дори да са ясно видими, но ви е по-удобно да се оплаквате и да не правите нищо.

10. Практикувайте емпатия
Емпатията е свързана със способността да разбирате чувствата и мислите на другите. Тази способност е от съществено значение, за да може да поддържате приятни междуличностни отношения. Емпатията е нещо, което се проявява от хора, които са се стремели да достигнат емоционална зрялост.
Ако сте съпричастни, е по-вероятно вашата среда да бъде съпричастна към вас.

11. Развийте активно слушане
Активното слушане изисква както внимание, така и усилия от ваша страна. Това се случва, когато умствената ви дейност е фокусирана върху това, което другият ви съобщава. Изключително необходимо е да се провеждат диалози, богати на съдържание и смисъл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X