Напишете дума/думи за търсене

Напрежението от навършването на 30 години – и това ли е житейска криза?

Всяко жизненоважно десетилетие идва с нови промени, предизвикателства и преживявания, както и нови препятствия и цели. В този смисъл натискът от навършването на 30 години носи със себе си много съмнения и чувства.

Всички сме чували за известната „криза на средната възраст“, която се случва, след като човек чукне 40. Тя е измислена от психолога Дейвид Левинсън през 60-те години, за да назове водовъртежа от жизненоважни въпроси и противоречиви усещания на този важен момент от живота. По-късно психоаналитикът Ерик Ериксън подкрепя съществуването на тази криза, обяснявайки я с жизненоважна ревизия.

Какво е напрежението да навършиш 30?
Колкото повече наближаваме 30-те, толкова повече осъзнаваме, че това, което смятахме, че ще се случи, когато достигнем тази възраст, не е било нищо повече от утопия.

Нещо, което винаги сме предполагали, че ще се случи за нас и което понякога виждаме, когато погледнем живота на други 30-годишни. В крайна сметка се сравняваме с тях и се чувстваме по-изгубени. Усещаме се сякаш не сме постигнали много и че няма начин да поправим бедствието, което е животът ни.

Големият натиск от навършването на 30
В този жизненоважен момент има различни области, които сме склонни да оценяваме. Усещането, че сме се провалили, може да ни накара да се чувстваме разочаровани, тревожни или дори депресирани.

Двойка и семеен живот
Ерик Ериксън също изтъква значението на изграждането на интимни взаимоотношения около 30-годишна възраст. Той обяснява необходимостта от създаване на близки, реципрочни и доверителни връзки като източник на благополучие в този момент от живота.
30-годишната възраст изглежда е момент, в който трябва да имаме партньор, семейство и бъдещи планове... С други думи, нещо стабилно и безопасно. Следователно, липсата на стабилна връзка се превръща за много хора в крайъгълен камък на тази криза.

Работа и независимост
Учили сме, посветили сме се на работата, която сме избрали, и сме обърнали всеки камък, за да си дадем сметка дали сме станали това, което наистина искаме да бъдем. Вече не търсим работа, към която изпитваме страст и сме се установили или поне търсим начин да се установим, залагайки на сигурното. Освен това може дори да сме се отказали и да прекарваме всеки ден, преструвайки се на нещо, което не сме. Не сме сигурни дали това е просто кризата, която изпитваме, когато навършим 30, или са лоши решения или лош късмет, но не сме икономически независими и всички ни казват, че е време да се изнесем от дома на родителите си.

Смяна на приоритетите
Въпреки че е вярно, че приоритетите са по-еднакви в някои възрасти (като юношеството, когато те са спорт или първа любов), с течение на времето приоритетите стават по-лични и ситуационни, което може да ни накара да се чувстваме далеч от хората, които винаги са били близо до нас.

Промяна на плановете
Свободното време обикновено е по-оскъдно, отговорностите се умножават, а честотата и характеристиките на плановете претърпяват ясна промяна. Възможно е да се чувстваме по-отъждествявани с планове, включващи неща, които сме правили в миналото. Може също така да ни ядоса, че се опитваме да правим планове, които не се чуват. Възможно е дори да почувстваме страхотно чувство на празнота, ако възприемаме, че нямаме контрол върху промените. Когато не действаме според тези чувства, може да се почувстваме социално разочаровани.


Как да управляваме този момент?

Търсене на перспектива
За да не създава този етап емоционална уязвимост, трябва да направим крачка назад в търсене на перспектива. Кой казва, че всичко трябва да се случи в определено време? Обществото налага стандарти, които измерват къде трябва да бъдем до 30-годишна възраст, което означава, че това изобщо не би трябвало да ни засяга, ако още не сме готови да следваме неговия модел.

Може би изобщо не е нужно напрежението да навършиш 30 да те притиска.

Нашият живот, нашите цели
Хубаво е, че нашият съсед смята, че животът ни върви на прав път, но всеки сам решава бъдещето си и живее собствения си живот. Хората може да питат, да говорят, да намекват, да чакат… Но околните са друга губерния, а ние сме си ние. Ние сме единственият човек, с когото прекарваме 24 часа на ден. Трябва да се стремим да отговорим на собствените си очаквания. Важно е да оценяваме нуждите си и да си поставяме собствени цели.

Всичко може да е полезно
Въпреки нашите усилия, желание и труд, има много неща извън нашия контрол. Има стени, има етажи, за които няма стълбища. Въпреки това достигането на определена точка може да ни позволи да видим нещата от различна гледна точка. С всеки жизненоважен етап ние растем. Алберт Айнщайн е казал: „Тъмнината е светлината, която не виждаш".

Присъединяване към промяната
Ако ни притесняват промените в обкръжението ни, може би е време да променим нещо. Да заменим оплакванията с идеи и критиките с мотивация да променим това, което не харесваме в живота си. Може би е време да потърсим нови приоритети, да намерим страст, да срещнем нови хора или да променим обкръжението си. Време е да погледнем в себе си.

Накратко, трябва да ценим това, което имаме, и къде може да ни отведе. През повечето време, ако имаме добро здраве, ние сме способни да започнем пътуване навътре, да започнем да търсим нови цели или отношение. Начинът, по който хората преминават през кризата на навършване на 30, ще варира от човек на човек.

Да, живеем в общество, което има очаквания към нас и опитът да избягаме от тях може да изглежда като мисия невъзможна. Но под този натиск да навършиш 30 се крият хиляди възможности за бъдещето. Потърсете вашите!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X