Напишете дума/думи за търсене

Менструация и емоции: как фазите влияят на самочувствието ни

Менструалният цикъл влияе пряко на чувствата и действията ни, на нуждата ни от определени храни и напитки, на активността и мързела ни.

Първата половина на цикъла: прилив на сили и бодрост

В периода между менструацията и овулацията (12 - 14 дни след последния цикъл) обикновено чувстваме лекота и увереност. Проблемите не ни се струват драматични, работата ни върви гладко, действаме енергично. Менструацията е приключила, усещаме задоволство и висок тонус.

Овулацията: всичко е наред

След овулация се зареждаме с нови сили, у нас се пораждат свежи идеи. Физическите усещания също се променят - тялото ни не задържа течности, коремът е по-плосък, отколкото по време на ментруация или непосредствно преди нея. Много жени забелязват, че кожата им става по-чиста, порите се свиват. Заспиваме безпроблемно и не се будим нощем. Заради всичко това се чувстваме чудесно в кожата си, уверени и силни, с интерес към живота. В дните, когато овулацията е най-близо, това позитивно възприятие се пренася на всичките ни органи и усещания - зрението е по-остро, различаваме по-добре ароматите. През този енергичен и жизнерадостен период яйцеклетката се подготвя да се премести в матката - заедно с овлувацията се появява възможността за зачеване на дете. Колкото сме по-близо до овулацията, толкова по-силни се чувстваме.

Втората половина от цикъла - главното е да не се напрягаме

По време на втората половина от цикъла заради активността на хормона прогестерон водата се задържа в тялото повече от обичайносто. Някои жени се оплакват от отичане на краката, чувстваме се сковани, физическата дейност ни коства повече усилия. След това настъпва фаза, в която ставаме раними, усещаме се беззащитни и искаме да се затворим в себе си. През този период внимателно се вслушвайте в тялото си и отделяйте време за себе си. Но ако тези симптоми са налице всеки месец, това означава, че органите, които отговарят за продължението на рода, работят чудесно.

Глупава, дебела и гладна

След овулация мастните жлези работят на пълни обороти и това е напълно нормално. В този период може да се появяват пъпки, изпотяването е по-интензивно. Много жени споделят, че усещат неконтролируем глад и резки промени в емоционалното състояние. Смехът и сълзите се редуват заради повишеното ниво на прогестерон. Не всяка жена преминава през тези усещания, но ако изпитвате подобни промени - не се тревожете, напълно нормално е. За съжаление това знание не повишава самочувствието, но помага да се запасим с търпение. В този период сме склонни да преувеличаваме проблемите си, струва ни се, че изглеждаме ужасно и никой не ни харесва.

Всяка жена е наясно, че през първите дни от цикъла, настроението не е особено бодро - спазмите в стомаха, подутият корем, болките в гърба влошават и без това ниското самочувствие. Чувстваме се неразбрани, трудно се концентрираме, често ни се плаче.

Всички тези фази са напълно нормални и не бива да мразим тялото си заради цикъла - осъзнавайте всеки момент, вслушвайте се в организма си и реагирайте осъзнато на всички промени, които настъпват в него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X