Напишете дума/думи за търсене

Типове взаимоотношения, които определят колко дълго ще трае връзката

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Marriage and Family, идентифицира четири типа модели на взаимоотношения, които могат да покажат дали една двойка вероятно ще остане заедно.

Изследването, проведено от Брайън Оголски от Университета на Илинойс и негови колеги, класифицира двойките по промените в намерението им да сключат брак и причините, подкрепящи тези промени.

Субектите на проучването били 376 неженени двойки в средата на 20-те години, които са проучвани в продължение на девет месеца. Участниците били помолени да отбележат всеки път, когато почувстват голяма промяна в чувствата си към партньора си и били интервюирани ежемесечно.

Учените използвали цялата информация, за да предскажат колко дълго ще продължи една връзка, изолирайки 4 различни модела на взаимоотношения.

1. Драматичен

Този тип двойка има връзка с повече спадове, отколкото възходи. Те обичат да прекарват повече време, разделени от половинката си, и имат не малко негативни мнения за отношенията си.
Освен това семействата и приятелите на двойките много по-малко подкрепят тяхната връзка.

Извод: Хората от драматичната група са повече от два пъти по-склонни да се разделят, отколкото която и да е от останалите три групи.

2. Ориентиран към партньора

При този тип отношения подходът за ангажираност се определя като „моят партньор е центърът на моята вселена“ и заради това има много малко спадове. Промените на двойката във взаимната си ангажираност се въртят около това колко време са в състояние да прекарат заедно.

Извод: Хората от тази група имат по-голяма вероятност връзките им да се развиват стабилно и в положителен смисъл, преминавайки естествено от случайни срещи до обещаване на по-сериозен ангажимент.

3. Социално ангажиран

Този тип двойка преживява много малко промяна и когато го направи, обикновено не е по негативен начин.

Когато се случат промени, това се определя най-вече от количеството взаимодействие, което имат по отношение на социалните медии, и какво мислят техните семейства и приятели за връзката.

Извод: Този тип връзка разчита твърде много на това, което околните мислят и следователно има нестабилна основа. Може да продължи известно време, но в крайна сметка ще се разпадне окончателно.

4. Конфликтен

Тези двойки обикновено са тези, които се карат най-много и имат голям брой спадове. Интересното е, че размерът на промените в отношенията не е толкова стръмен, колкото при драматичната първа група и се дължи най-вече на конфликтите.
Те имат по-малко позитивни неща за връзката си, отколкото двойките, фокусирани върху партньорите, и по-малко подкрепа от социално ангажираната група.

И все пак конфликтната група е по-вероятно да запази стабилността на отношенията си, отколкото драматичната група. Може би скандалите поддържат връзката жизнеспособна и страстна?

Извод: Докато конфликтната група е по-вероятно да запази статуса си стабилен, но тези връзки не стоят на твърда основа. Опитайте се да подкрепяте, а не да се карате с партньора си.

Обобщение: Ако връзката ви е фокусирана върху партньора, тя има най-голям шанс да измине дистанцията, като поеме дългосрочен ангажимент към брака и след това. Социално ангажираните и обхванатите от конфликти са обвързани с дълголетие, а драматичната група е най-малко трайната от моделите връзки.

7 типа жени, от които мъжете бягат като дявол от тамян

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X