Напишете дума/думи за търсене

8-те типа на романтичните връзки. Кой е вашият?

Стиловете на взаимоотношения могат да бъдат групирани в осем основни архетипа. Тези архетипи се основават на сложна комбинация от биология, темперамент и емоционален опит.

Към какъв архетип на връзката принадлежите?

Всеки от нас има определен стил на романтични отношения. Това е свързано с това как подхождаме към любовта, как взаимодействаме с другия, кои сме ние, когато сме с него.

Нашите стилове - или архетипи - са смесица от биология, темперамент, емоционална история, опит и обратна връзка, която ни предоставя светът.
Разбира се, всички сме различни. И въпреки че един стил доминира в нашите взаимоотношения, това не означава, че не може да се държим в съответствие с други категории.

За разберем как функционираме във връзките, е добре да дадем отговори на тези въпроси:

Защо не мога да се доверя?
Защо се чувствам тревожен във връзка?
Защо ми е толкова трудно да се сближа с някого?
Прекалено нуждаещ ли съм, когато съм във връзка? Или съм твърде независим?
Защо партньорът ми винаги ме удря по болните места?
Защо не мога да остана във връзка дълго време?

Тези архетипове не са научно обоснована класификация и те се различават от стиловете на привързаност. Те се отнасят до поведението в една връзка, а не връзката, която имаме с друг човек. Кои са осемте архетипа на връзките?

Избягващ

Избягващите имат проблеми с обвързването. Дори и доброволно да влязат във връзка, те не участват на 100% в нея. С единия крак постоянно са извън отношенията и понякога дори не осъзнават, че го правят. Има няколко обяснения за това. Може да са били наранени в предишна връзка и се страхуват да изпитат отново болка. Може да не са сигурни в партньора си. Или може би искат да запазят други възможности, или просто не харесват (или се страхуват) от думата „завинаги“. Избягващите обаче могат да се установят и да станат добри партньори, при условие че разполагат с достатъчно лично пространство.

Даващ

Даващите дават много във връзките. Те се държат като бавачки и са склонни да бъдат мили. Ще се грижат за партньори и деца, опитвайки се да ги направят щастливи. Жертват собствените си нужди, мечти и дори здраве заради другите и това често ги забърква с неособено добри хора, които ги използват за своя изгода - това може да наклони везните в отношенията.
Даващите винаги се стремят да предвидят и да отговорят на нуждите на партньорите си. Те се чувстват виновни, когато околните са нещастни. И ще продължат да дават, дори когато са уморени и недоволни, защото не могат да кажат „не”.

Неспокоен

Тревожните хора се страхуват от несигурност, така че нерядко живеят в миналото или във въображаемото фиаско на бъдещето. Любопитното е, че те се държат добре по време на неприятности, тъй като функционират добре, когато са заети с някаква криза.
Неспокойните хора са най-щастливи, когато животът върви по начина, по който те искат и когато всички в техния свят се справят добре. Харесват списъци и планове.

Котва

Котвите са ценени заради емоционалната си зрялост. Те не са перфектни, но са склонни да се развиват като личности. Мотивирани да действат, могат да се справят с емоциите, независими са, но не са студени и са способни да виждат нещата от различни ъгли - което помага при разрешаването на конфликти.
Тъй като котвите са уверени в себе си, те влизат в отношения с чисто сърце - те обичат и искат да бъдат с партньора си. Те го подкрепят във всички начинания, но има едно „но“: за тях е важно любимият да не се отказва от отговорността за собствения си живот и да не позволява да бъде малтретиран. Ако партньорът ги приеме за даденост, те ще си тръгнат.

Надзорник

Контролът на отношенията води до проблеми. Балансът на силите трябва да бъде равномерен. Контролиращият партньор иска да доминира винаги. Той ще се стреми да бъде център на внимание в една връзка.
В най-краен случай надзорникът ще се стреми да манипулира мислите, чувствата, поведението, външния вид, приятелите, начина на живот и избора на партньора си. Той може да направи това по очевидни начини или чрез пасивно-агресивно поведение. Най-важното е да се идентифицират признаци за контролиране на поведението, преди
да започнете връзка. Но ако сте ги забелязали твърде късно, трябва да потърсите изход от нея.

Подкрепящ

Подкрепящият партньор се стреми да бъде до другарчето си по всяко време. Те често се наричат „каменни стени“, защото са трайни и надеждни. Остават спокойни, когато животът стане хаотичен. Външно те изглеждат „безразлични“, но в действителност това невинаги е така. Безпокойството може да бушува вътре в тях, но те не са в състояние да изразят собствените си чувства. Ако сте във връзка с подкрепящ човек, вие също трябва да му бъдете опора.

Солист

Солистът обича и копнее за независимост. Може да обича партньора си и да иска да бъде във връзка, но това не замества необходимостта му да прекарва много време сам. Той се нуждае от него за почивка и възстановяване.
Независимостта се превръща в проблем само когато нуждата му от „лично време“ кара партньора му да се чувства самотен и необичан във връзката. Ако сте солист, трябва да наблюдавате как вашият стил се отразява на човека до вас.

Хамелеон

Както подсказва името, хамелеоните променят мнението и поведението си в зависимост от ситуацията. Хамелеоните са трудни партньори, защото никога не се знае как ще действат. Най-интересното е, че и те не знаят. Настроението им може да се променя във всяка една секунда.
Хамелеоните се управляват от чувства: те са много забавни, но могат да бъдат и ирационални. Когато са разстроени, е трудно да бъдат успокоени.

От кои връзки е добре да бягаме?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X