Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали детето се развива правилно

Pодителите често се чудят как да разберат дали децата им се развиват нормално и какви умения трябва да имат в различните етапи на ранната възраст. Италиански психолози систематизират всичко, което 5-годишните вече е нужно да знаят и могат.

Предполага се, че хлапетата са научили наизуст името, адреса си и домашния телефонен номер. Специалистите обръщат по-специално внимание на уменията за обличане и събличане, на правилното боравене с копчета. Ако детето среща затруднения, това може да издава ранни симптоми на дислексия, свързани с нарушение при усвояването на способности за четене, писане и смятане в училищна възраст. Връзването на обувките е по-сложна задача - справянето с нея може да стане 2 години по-късно. Нормалната физическа координация предполага детето да може да пренася пълна чаша с вода, без да разлива. Ангажирайте го по време на пазаруване да носи някакъв лек товар.

При личната хигиена миенето на зъбите и ръцете е задължително. 5-годишното дете трябва без напомняне да мие ръцете си, когато е било навън или пък си е играло с домашния любимец. За самостоятелно къпане все още е рано.

Третата група умения са свързвани с творческите заложби. На тази възраст някои момичета и момчета проявяват влечение към артистични изяви, най-често към балет и рисуване. Но това съвсем не означава, че интересът не може да се появи и след 2-3 и повече години. Поощрявайте детския ентусиазъм, без да влагате очаквания за бъдеща професионална кариера. Дори сами провокирайте детето да свири, пее, танцува, да съчинява и описва истории, за да разберете какво го влече.

На 5-годишна възраст речниковият запас трябва да наброява около 2500 думи. Нормално е детето да използва обобщаващи понятия като "растения", "животни", "дрехи", а също и да назовава явления от заобикалящия свят. Възможно е да има проблеми с произношението на някои звуци. Това е често срещано явление, което обикновено се дължи на недоразвит контрол на мускулите, участващи в артикулирането. За преодоляването му може да потърсите помощта на логопед.

След 4-ата година много хлапета се научават механично да броят до 20 и повече. Не се тревожете за развитието на вашето дете, ако негов връстник брои до 100, познава числата и буквите. Знанията трябва да се трупат постепенно и без пришпорване. В детските градини се следва образователна програма и момичетата и момчетата научават всичко, което е нужно за следващия етап - училището.

В поведението и общуването 5-годишните също трябва да достигнат определена зрялост. Те могат да следват общоприети правила и да контролират в известна степен емоциите си. Детето знае какво означава добро държание и къде са границите на допустимото. Когато го ощетят, вземайки негова играчка например, то трябва да каже: "Това е мое, върни ми го. Не ми харесва, когато ми вземат нещо без разрешение." На тази възраст възникват и приятелствата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X