Напишете дума/думи за търсене

Грижа за краката през лятото

Летните дни са любими на повечето хора, но топлината често създава проблеми на краката ни - отичат, появява се неприятна миризма. Предлагаме ви трикове как да се намали ефектът на жегите върху тях.

Вана с хималайска сол освежава ходилата

Много жени имат изискване за дрескод в офиса и за да го спазят, носят затворени обувки на висок ток. Когато през топлите месеци краката са в обувки по 8-10 часа на ден, е нужно вечер да се погрижим за тях. „След дългия ден, когато дамите се приберат вкъщи, може да направят вана за краката си с 3 л хладка вода и 150 г хималайска кристална сол и да ги накиснат за половин час. Тази лесна процедура облекчава умората. Също така може сами да масажират стъпалата, като стимулират акупунктурни точки“, съветва кинезитерапевтът Боряна Тимнева. Дори обикновеният масаж на ходилата от любимия мъж подобрява кръвообращението и облекчава болките.

Колело за отекли крака

Според кинезитерапевта дългото стоене в седнало положение и липсата на движение карат краката ни да отичат. „Ако можем да балансираме и да намираме време за спорт през седмицата или раздвижване и кратки разходки през работния ден, със сигурност ще се чувстваме по-добре“, съветва Тимнева. И препоръчва вана с етерични масла и морска сол, както и масаж на цялото тяло. Друг вариант е да разтриете леко краката с парче лед с билкова отвара - градински чай или бял равнец. Ако подуването на краката е от горещините, може да се наложат и с каша от накълцан здравец.

За изхвърляне на задържаните течности, които водят до отоци в кракат,а може да използвате запарка от листа или корени на магданоз.
„Ако работите в офис, задължително ставайте от бюрото и се раздвижвайте за по няколко минути на всеки час. Опитвайте се да се храните здравословно, включете в менюто си храни, богати на фибри. Друг съвет - през деня редовно изпъвайте ту пръстите, ту петите си максимално напред. Правете няколко повторения на това просто упражнение, с което ще стимулирате изпомпването на кръвта нагоре по крайниците“, казва кинезитерапевтът. А след работа съветва придвижването да е с колело, да се плува, ходи или бяга, за да са активни краката. Велоаргометърът у дома също се свърши работа, както и почивката с поставя не краката на по-високо място.

Пудра за неприятна миризма

Много жени се оплакват, че ходилата им са влажни през топлите месеци или излъчват неприятна миризма. За тях най-подходяща е пудрата за крака – ароматизирана, неароматизирана, противогъбична или с разхлаждащ ефект, която е много приятна. Подобна работа върши и царевичното брашно.
Трик за почитателите на кецовете и затворените обувки през лятото е вечер в тях да се наръси сода. На сутринта тя се изтупва и обувките не излъчват неприятна миризма.

Верен съюзник в борбата с миришещите крака е белият оцет. Той дезодорира краката, като унищожава бактериите и дезинфекцира ходилата. Съотношението оцет към вода трябва да е 1:2 и в него редовно да се топят краката вечер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X