Напишете дума/думи за търсене

Задължителни вещи за ваканция в чужбина

Едва ли има двойка или семейство, която да е тръгнала на път, без да си зададе въпроса „Не забравихме ли нещо“ в първите 10 минути от пътуването.

Ако се случи така, че нещо наистина важно да е останало у дома, началото на ваканцията започва с взаимни упреци за късата памет на другия.

Ако почивката е в рамките на родината, не е такъв проблем. Забравената вещ може да се замени с нова без това да натежава кой знае колко на бюджета.

Но ако плануваме пътуване в чужбина, трябва да сме наясно, че тя има своите особености, които не може толкова лесно да бъдат заменени в движение.

Задължително е да имаме поне един универсален куфар на колелца в среден формат и пътна чанта, която да не надхвърля позволените размери за ръчния багаж в самолета.

Когато подреждаме багажа, най-добре да подредим първо всичките си дрехи и аксесоари върху леглото, така ще видим нагледно колко шалове, колани, шапки и одежди сме приготвили за път.

Един чифт по-официални обувки и подходяща чанта към тях и едни спортни обувки с прилежащата им по-компактна чанта са напълно достатъчни за морска почивка. Останалото оставете на чехлите и джапанките.

Днес модата позволява щедро смесването на стилове и материи. Дори малката черна рокля може да бъде по-разчупена в своята строгост от игриво колие и шал през раменете.

В пътната ви чанта винаги трябва да присъства несесер с основни козметични продукти и санитарни материали. Останалата козметика може да приберете в големия куфар. Не забравяйте репелентите и слънцезащитните кремове. В чужбина винаги са по-скъпи.

Плажните аксесоари, банските и хавлиите са задължителни, ако ви предстои морска ваканция зад граница.

Ако ще пътувате в страни, в които личната карта не е достатъчен документ за самоличност, уверете се, че международните ви паспорти имат поне още шест месеца валидност от датата на влизане в държавата ви за почивка.

За по-спокойна ваканция винаги правете медицински застраховки на всеки член от фамилията. Разумно е да похарчите малко повече, но да се застраховате за повече рискове. Ако имате застраховка "живот", която покрива събития в чужбина, вземете копие и от нея.

Не пропускайте да намерите място в багажа за копие от резервацията за хотела или качете в многобройните туристически приложения на телефона си електронното потвърждение от вашите домакини.

Предварително свалена карта на мястото, където ще отседнете и на града, в който ще бъдете, са задължителни за туристическото ви спокойствие.

В портмонето сложете поне една кредитна или дебитна карта, достатъчно пари в брой в съответната валута и дребни монети.

Имайте подръка телефони и координати на мястото, в което ще отседнете, както и на нашата дипломатическа мисия в съответната страна.

Не пренебрегвайте нуждите на децата. От шарените лепенки до прахчета против стомашно разстройство и слънцезащитен крем с висок фактор .

Ако имате хранителни добавки и лекарствата, които приемате, намерете място и за тях. В другите държави твърде вероятно е вашите ежедневни илачи да са с други имена, а едва ли си спомняте наизуст състава им.

Дългият път винаги е по-лесен с надуваеми възглавнички за врата на шофьора и навигатора. Вършат работа и на плажа.

Каквато и жега да е навън, не забравяйте да сложите в багажа и по една връхна дреха.

Ако пътувате с кола, предварително направете по-подробно проучване на маршрута, по който ще минете и дали има забележителности, които искате да посетите.

И нещо особено важно - в летните жеги не е препоръчително да правите сандвичи за из път. Най-добре пригответе повече ябълки, банани или кайсии. Задължително имайте достатъчно питейна вода за себе си и децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X