Напишете дума/думи за търсене

Каква енергия ядем

Често ние подбираме храната си според това, което обичаме, според това, което най-новата диета ни препоръчва да ядем или според нейната калорийна стойност. Това мислете е разпространено обаче предимно на Запад. В източната мъдрост е заложено съвсем различно отношения към храната и тя се счита за зареждаща сила както на физично, така и на психично ниво.

На изток им е непонятно как така може да се определят храните просто по калорийна стойност и грамаж. За тях най-важното за една храна е какъв е нейният енергиен заряд. Вярва се, че всяка храна носи ин или ян енергия и съответно има охлаждащ или затоплящ ефект върху тялото ни. А здраво и красиво тяло може да имаме само, когато има баланс в храненето – тоест приемаме по равно ин и ян храни.

Но не се заблуждавайте, охлаждащ или затоплящ ефект не означава реално как се отразяват храните на тялото ни чисто физически, а по-скоро енергийно. Понякога дори някои горещи храни може да се окаже, че имат енергийно охлаждащ ефект.
Ин храни с охлаждащ ефект са например: мляко, масло, сирене, домати, краставици, тиквички, броколи, зеле, моркови, царевица, карфиол, мандарини, ягоди, круши, банани, грейпфрут, портокали, ябълки, кайсии, киви, манго, смокини, кашу, лешници, както и всякакви кофеинови напитки.

Ян храни със затоплящ ефект са например: месо, риба, яйца, сол, макаронени изделия, ориз, праскови, грозде, както и подправки като канела, джинджифил, пипер, карамфил, индийско орехче и т.н.

Смята се, че ако ядете предимно ян храни може да си създадете проблеми с храносмилателната система, да имате запек и лесно да трупате килограми. Освен това те крият риск и от високо кръвно, проблеми със съня, честа раздразнителност и изблици на гняв.

А ако винаги залагате предимно на ин храните може да предизвикате анемия, загуба на апетит, отпадналост, липса на енергия за каквото и да било, апатичност, чувство за преумора, потиснатост и депресия.

Жизнената енергия се балансира, когато не прекаляваме нито с едните, нито с другите храни. Ще разберете сами какво ви липсва, ако следвате сигналите на тялото си. Ако вечно ви е студено например, със сигурност не ви достигат ян храни и трябва да заложите на риба, ориз или повече подправки в ястията. Добре е да внимавате и с кафето, то има охлаждащо действие, въпреки че реално е топла напитка. Смята се, че прекомерната му употреба изчерпва енергията ни и ни прави апатични и безсилни. Ако вечно сте потиснати или преуморени, ако не ви се прави нищо и при най-малкото застудяване веднага се разболявате – това отново е признак за липса на ян енергия.

А ако имате високо кръвно или вечно се чувствате изнервени, това да е знак, че имате излишък на ян енергия. Тогава заложете на банани, ябълки или портокали. Ако имате горещи вълни или нощем се потите, това също може да е сигнал за много силна ян енергия и отново е добре да заложите на повече зеленчуци и ядки. Хроничното главоболие, вечното усещане за жажда, неспокойствието също са сигнали за недостиг на ин енергия.

Здравословната, балансирана диета трябва да включва по равно храни и с ин и с ян енергия, за да може да набавим на организма си необходимата хармония и баланс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X