Напишете дума/думи за търсене

Имат ли ефект антицелулитните кремове

Отворите ли което и да е женско списание, още от първите страници ви блъска перфектният образ на някое младо момиче, което няма и следа от целулит. Разбира се, причината е в някакъв магически крем, който ще отърве и вас от досадното зло.

Линда Уелс, главен редактор на списание Allure, защитава антицелулитните продукти, като казва, че те до голяма степен не допускат появята му, а не че го премахват. "Никой крем няма да ви отърве от целулита - казва Уелс. – Той ще предотврати появята му.“

В почти всеки такъв продукт има кофеин. "Премахвайки влагата от кожата, кремът я фиксира, макар и временно", твърди Уелс.

Няма нито едно научно доказателство

Истината е, че до този момент не съществува научно доказателство, че кремовете срещу целулит са ефективни. „Жените, които вярват, че могат да премахнат целулита чрез кремове или дори загуба на тегло, вероятно ще бъдат разочаровани“, твърди д-р Гари С. Броуди, професор по пластична хирургия в Университета в Южна Калифорния.
"Така нареченият целулит е естественият анатомичен контур, характерен за много бедра и задните части на жените - обяснява Броуди. - Това не е свързано с напълняването или загубата на тегло. Няма абсолютно никакво хирургическо или медицинско решение за този проблем.“ Според специалиста със закупуването на подобни продукти ние се заблуждаваме и успокояваме, че сме се погрижили за кожата си, а всъщност сме хвърлили парите си на вятъра.

Д-р Лиза М. Донофрио, асистент по дерматология в Университета в Йейлския университет и Медицинския университет в Тулан, също потвърждава, че няма научно доказателство тези кремове да работят, както и няма конкретен начин за измерване на целулита. Тя казва на своите пациенти, че целулитът е нормален и вероятно е продукт на генетика и хормони.

"Целулитът е модел на съхранение на повърхностни мазнини - обяснява Донофрио. - Вместо мазнината да се съхранява дифузно, тя се съхранява в малки джобове, разделени от влакнести нишки."

Противно на това, което пациентите са чували или чели, целулитът не е резултат от токсини, лоша циркулация или запушена лимфа, казва тя. Всъщност едно проучване, което сравнява целулитната мазнина с други мазнини, не открива биохимични разлики.

"Никога не съм чел убедителна изследователска статия, която обяснява как действат антицелулитните кремове - казва д-р Рон М. Шелтън от Нюйоркския естетичен център. - Ние знаем, че те не създават дълготрайни ефекти. В най-добрия случай ефектът е краткотраен, а терапията трябва да продължи със седмици, за да се забележи изобщо."

Също така няма стандартизирани средства за измерване на целулита, което затруднява преценката дали наистина е настъпило подобрение, казват специалистите. Кофеинът и аминофилинът, които се намират в кремовете, са дехидратиращи химикали. Може би те въздействат, като променят съдържанието на вода в кожата над мазнините и променят външния вид на тази кожа. Но само Retin-A, който се предлага по лекарско предписание и е известен като третиноин, е доказал такова действие.

Здравословният начин на живот и редовните упражнения си остават най-сигурният „трик“ в това да изглеждаме като момичето от рекламата. Както и, разбира се, здравословното недоверие, че тя е толкова перфектна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X