Напишете дума/думи за търсене

Виновна ли е хламидията за кисти и миоми

На никой не му е приятно да отиде на гинеколог заради течение или при оплакване като цистит, и да разбере, че има полово преносима инфекция, придобита от своя партньор. Но на всеки може да се случи. Важното е да се направят правилни изследвания и лечение. Какви са те обяснява доц. д-р Цветанка Дянкова, гинеколог и онколог.

При навременно лечение не се стига до стерилитет
При оплаквания като цистит, болки в ставите, упорити гъбички, течение, причината може да е една от сходните като симптоми полово преносими инфекции хламидия, уреаплазма или микоплазма. Затова е най-добре да се вземе секрет от цервикалния канал на маточната шийка и да се изследва. В този случай кръвни изследвания може само да дадат ориентир, че е прекарана инфекция, както и че има налични антитела, но и да дадат нужния отговор. И другото важно при тези оплаквания е пациентът не само да се изследва за хламидия, но и за другите две опасности – уреалплазма и микоплазма.

„Когато инфекцията се хване навреме, се  предотвратяват усложнения, които в хроничните фази може да са кожни изменения като екземи, ставни проблеми като болки, дори нужда от смяна на тазобедрената става, гонартроза (артроза на колянната става). Има и белодробни усложнения“, обяснява доц. д-р Дянкова. В случай, при които бременната предава някои от тези инфекции на бебето, при него може да се получават усложнения. Затова е добре преди да се планува бременност да се направи пакетът от трите изследвания. При предадени при раждане уреапламза и микоплазма, и при хронични проблеми се налага по-упорито лечение и контроли за ефекта от лечението. Въпреки че отнеме повече време, проблемът може да се стопира и да не се стига до стерилитет.

доц. д-р Цветанка Дянкова, гинеколог и онколог
доц. д-р Цветанка Дянкова, гинеколог и онколог
Лечението е с антибиотици
При открита хламидия, уреаплазма или микоплазма задължително се лекуват и двамата партньори с антибиотици. Един курс на лечение е средно 14 дни. Следва почивка от месец и се прави контролен преглед, за да се види дали всичко е приключило. Хроничните случаи се лекуват поне с 3 антибиотични курса през 20 дни.

За да не се стига до такива проблеми доц. д-р Дянкова приканва да се използват презервативи при случайни интимни срещи. „В България все още се пренебрегва презервативът. Все пак жените са по-загрижени за здравето от мъжете. Повече се изследват и по-често ние лекарите даваме лечение на двойката по изследването на жената. При тези проблеми мъжете не винаги имат оплакване, може да има само пукане на ставите. Тук важен е и опитът на лекаря“, казва гинекологът.

Може ли хламидията да доведе до кисти
Гинекологът обяснява, че хламидията не е причина за образуване на кисти. Но ако вече ги има, в резултат на възпалителния процес, те може да нараснат. Същото е и при миомата. Инфекциите нарастват поради срив на имунната система, при често прекарани вирусни болести. „За да се пазим от стрептококи и стафилококи и да пазим имунитета си е редно да носим медицински маски по време на грип. Това е особено важно за училищата, където в риск са и учителите“, казва доц. д-р Дянкова.

Важно
При прием на антибиотик жените с по-слаба имунна система, онкологичен случай в семейството или след тежко изкаран грип, е добре да вземат противогъбичен продукт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X