Напишете дума/думи за търсене

Има ли връзка между безплодието и дългото приемане на контрацептиви

Решението кога и дали да има деца е право на всяка жена. Никой не може да й налага мораториум върху собственото й тяло.

Понякога бременността е планирана, но често, особено в по-млада възраст, желанията за родителство са на срещуположния полюс.

Затова рано или късно пред партньорите застава въпросът как да се избегне нежелана бременност. Единственият абсолютно сигурен метод за предпазване от нежеланата бременност е пълното въздържане от секс и прекратяване на половия живот. Но нека сме честни. Не живеем в тъмните ери на човечеството, за да си отнемаме една от основните благини на съществуването.

И тъй като все още никой не е готов на такива строги и крайни мерки, правилното решение е партньорите да се ориентират в избор на най-удачен контрацептивен метод.

Изобилието от средства за предпазване от бременност допринася за това за всяка жена да има подходящ контрацептив. Пълноценният полов живот и планирането на желана бременност в избран момент от живота е възможно с подходяща контрацепция.

Правилният избор на контрацепция е понякога доста труден. Не само защото всяка жена е различна, а поради допълнителните изисквания, които съвременната жена има към метода, препоръчан от лекаря.

Освен максимална ефективност, минимална проява на нежелани реакции и оптимално удобство, обратим по всяко време на прекратяване на приложението му, всеки контрацептивен метод трябва и да подхожда на стила на живот на младата жена. Той трябва да е съвместим и приемлив и за двамата партньори. За да може да се постигнат тези изисквания, задължително условие е да бъде направена контрацептивна консултация с лекар-специалист, който да препоръча най-подходящия метод за предпазване от бременност.

Повечето жени, които решават, че ще използват контрацептив, избират таблетките. Всеки ден над 70 милиона жени по света приемат своето хапче. Предпочитат ги, защото са високоефективни в предотвратяването на нежелана бременност, безопасни са и лесно се вземат. Вече е възможно всяка жена да бъде подсещана допълнително всеки ден да вземе хапчето си благодарение на смарттелефоните и множеството приложения по темата.

Идеята да се приемат различни неща с цел предотвратяване на бременност не е нова. В Древен Китай жените поглъщали живи попови лъжички.

Днес хапчетата са най-широко прилаганите контрацептиви в света. Хапчетата съдържат комбинация от два хормона - естроген и прогестерон. Тези хормони много наподобяват хормоните, които нормално се произвеждат в женското тяло. Комбинацията от естроген и прогестерон действа по два начина: - предотвратява овулацията - освобождаването на яйцеклетки от яйчниците; - променя слузта в шийката на матката, като я прави плътна и леплива и така се затруднява навлизането на сперматозоидите в матката. Когато се приемат правилно, хапчетата имат 99% надеждност. Освен контрацепцията те имат и допълнителни положителни действия: осигуряват редовна и безболезнена менструацията; подобряват състоянието на кожата; намаляват риска от остеопороза, ревматоиден артрит, възпалителни заболявания и някои видове рак.

Митове за хапчето антибебе

От хапчетата се повишава телесното тегло

Предшествениците на днешните хапчета са съдържали много по-високи дози хормони. Напълняването вече не е спътник при вземане на противозачатъчни таблетки, но тази градска легенда все още съществува. Някои жени може да увеличат теглото си. Това обикновено се дължи или на задържане на течности в организма, или на повишен апетит, а може и на двете.

Хапчетата намаляват интереса към секса

Малко са жените, които се оказват свръхчувствителни към хормоналните нива и съобщават за намален интерес към секса.

Трябва да се правят почивки от хапчетата

Не е необходимо да се правят почивки от хапчетата, освен ако няма нежелани реакции. Организмът си "почива" от хапчетата всеки месец по време на менструация, но дори и тази почивка не е необходима от медицинска гледна точка.

Дългото използване на хапчетата води до безплодие

Няма връзка между проблемите с безплодието и използването на хапчета за какъвто и да било период от време. Използването на хапчета е обратим метод за контрацепция (което биха потвърдили много жени, които току-що са спрели таблетките и са забременели безпроблемно).

Хапчетата предизвикват окосмяване

Съвременните модерни контрацептиви с ниско хормонално съдържание нямат подобни ефекти. Повечето от тях дори се смятат за хапчета на красотата, тъй като намаляват степента на омазняване на кожата и косата; намалява честотата на миене на косата, а кожата е по-чиста.

Не забравяйте да ходите на профилактични прегледи при гинеколог на всеки шест месеца.

6 неочаквани причини, които възпрепятстват забременяването

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X