Напишете дума/думи за търсене

Мъжете, които се женят за интелигентни жени, избягват деменция

Всъщност има много смисъл в това научно твърдение, направено от Лорънс Уоли, професор по психично здраве в университета в Абърдийн. Ако се омъжиш за някой умен, за някого, който те държи нащрек и стимулира ума ти, може да предотвратиш симптомите на психични заболявания като деменция и алцхаймер.

Лорънс Уоли е автор и на книгата „Разбиране на остаряващия мозък и деменцията”, в лекцията си „Деменция: Как може да се защитим?” казва: „Нещото, което никога не се казва на едно момче, че трябва да направи, ако иска да живее по-дълъг живот, е да се ожени за интелигентна жена. Няма по-добър буфер от интелигентността.“

Освен това няма нищо по-секси от интелигентността.

Но няма как да не се зачудим дали неговата теория се отнася по същия начин и за жените.

Деменцията не е специфично заболяване — това е общ термин, използван за описване на различни симптоми, свързани с влошаване на паметта и на други мисловни умения, което е достатъчно тежко, за да намали способността на индивида да извършва ежедневни дейности. Болестта на Алцхаймер представлява 60 до 80 процента от случаите.

Приблизително 46,8 милиона души по света живеят с деменция през 2015 г. И този брой вероятно почти ще се удвоява на всеки 20 години, достигайки 74,7 милиона през 2030 г. и 131,5 милиона през 2050 г.

В миналото изследванията показват, че дейности като кръстословици, четене и посещение на музеи могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на заболяването.

Уоли твърди, че съпругата, която предизвиква и очарова партньора си, може да помогне за забавяне на процеса на стареене. Той също каза, че загубата на член на семейството в ранна възраст може да има ефект върху психичното здраве на индивида десетилетия по-късно.

"Проучванията показват, че смъртта на майка преди петгодишна възраст е много важен рисков фактор за деменция в по-късен живот", твърди професорът.

Въпреки че нямаме контрол върху ранния си живот, може да изберем да се оженим за умен човек, който ни държи нащрек. Затова изберете някого с голямо сърце и голям мозък. А може би вие може да бъдете този човек за някой друг. Някой, който обича, дори когато не си спомня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X