Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с остаряването на родителите ни

Фактът, че родителите ни остаряват, може да бъде сложен процес на приемане за нас. Сега ние сте тези, които трябва да ги спасяваме, да решаваме проблемите им и, най-важното от всичко, да се грижим за тях.
Когато родителите ни остареят, постепенно губят своята независимост, а нашата реалност се променя напълно.

Времето носи непредвидени обрати и тези, които са ни носили на ръце, вече не могат да издържат тежестта ни. Всъщност нашите супергерои губят наметалото си – онова, с което някога ни пазеха от дъжда.

Когато достигнем до този момент, отговорността е огромна и ужасяваща.

Не е лесно да се справим с този етап, в който изведнъж ролите ни са разменени. Макар все още в много аспекти те да са напълно способни, умората често ги обездвижва и здравето им е по-разклатено.

Въпреки това не им е лесно да приемат, че започват да бъдат уязвими. Въпреки бръчките, те все още имат своята гордост. Поради тази причина те може да откажат да приемат крехкостта на телата си и промените, които носи възрастта.

Тези, които са прекарали целия си живот, спасявайки другите и понасяйки цялата тежест на света на собствения си гръб, не знаят как да делегират. Дори е по-малко вероятно да приемат собствената си уязвимост.

Нашите родители са се грижили за нас през целия си живот. Да се грижим за тях, когато вече не могат, е най-големият акт на любов и честност.

Промените, които трябва да приемем, когато родителите ни остареят
Добрите родители не са тези, които просто дават живот. Те са тези, които също дават любов. Ето защо, ако имате достатъчно късмет да сте израснали, заобиколени от този вид обич и постоянна отдаденост, ще ви боли да видите как те започват да остаряват.

Осъзнаването, че възрастта вече им тежи, обикновено е внезапно и почти неочаквано. Просто изглежда, че изведнъж те вече не са в състояние да правят това, което са правили преди.
Може да се случи, когато здравето им се разклати за първи път. Или когато внезапно забравят нещо, или когато трябва да спрат да шофират. Едва тогава забелязвате колко крехки са станали.

Не е лесно да гледаш как родителите ти остаряват, нито да се справяш с всички свързани фактори. Затова ще разгледаме фазите, през които вероятно ще трябва да преминете.

1. Етап на разчитане на собствените сили
Вашите родители са прекарали почти целия си жизнен цикъл, наслаждавайки се на етапа на самодостатъчност. Те отговаряха за собствения си живот, тела, умствени способности и решения. На тези етапи те винаги са били до вас, помагали са ви, насочвали са ви и са ви спасявали. Няма значение, че вие самите вече сте възрастни и не живеете в бащиния дом, в съзнанието им вие все още сте тяхното дете.


2. Връзката на взаимозависимост
Когато родителите ви остареят, те започват да се нуждаят от вашата помощ. Истинската старост няма нищо общо с броя на рождените дни или бръчките по кожата, това се отнася до загубата на независимост. Когато настъпи фазата на взаимозависимост, когато те имат нужда да отидете на лекар с тях или да изпълните онези задачи, които сега са извън техните възможности, тогава всичко се променя.

Вашите родители невинаги ще ви молят за помощ, когато имат нужда от нея. Не са свикнали с това и може да им е трудно. Затова трябва да сте наясно, да останете близо до тях и да се опитате да предвидите техните нужди.

3. Зависимост
Да им готвите, да ги къпете, да ги държите за ръка, когато внезапно са обхванати от страх или тъга, да ги карате да се усмихват... В напреднала възраст, когато родителите ви вече са зависими от вас, вие им давате най-чистата любов, която съществува. Вие я демонстрирате с постоянната си отдаденост, състрадание и обич.

Въпреки че това е труден етап, може да продължите да се наслаждавате на компанията на родителите си и да ги откривате по друг начин.

Трябва да имате смелостта да приемете цикъла на живота. Да видите как родителите ви остаряват, е нормален процес и етап, от който трябва да знаете как да се възползвате, за да засилите връзките си на привързаност с тях.

4. Управление на кризи, когато родителите ви остареят
Стареенето носи със себе си моменти на криза, които подлагат на изпитание вашите управленски умения. Тъй като родителите ви достигнат по-напреднала възраст, вероятно ще трябва да се справите с инциденти, заболявания и неочаквани диагнози. Нищо обаче не може да ви подготви за този етап, в който може да възникне всичко - от деменция до счупване на бедрото.

5. Край на живота
Празнувайте родителите си, докато все още са с вас. Правете го всеки ден. Или говорете с тях по телефона, или прекарвайте време с тях, когато можете. Подобно на вас, те няма да са наоколо завинаги, но вероятно ще си тръгнат много по-рано от вас.

Ние сме на тази планета само за кратко и само едно нещо в живота е сигурно. В един момент това гостуване свършва. Затова се уверете, че се наслаждавате на хората, които обичате толкова много, особено на тези, които са ви дали всичко: родителите ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X