Напишете дума/думи за търсене

Разликите между болест на Алцхаймер и деменция

Няма съмнение, че когнитивните способности намаляват с възрастта. Макар че през последните години се наблюдава увеличаване на знанията за този процес и свързаните с него заболявания, остават някои диагностични проблеми. Например трудно е да се направи разлика между Алцхаймер и деменция, както и други заболявания.

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е дегенеративно мозъчно заболяване, което нарушава функционирането на невроните. То засяга главно неокортекса, причинявайки клетъчна смърт. В напреднали стадии се задълбочава във вътрешните области на мозъка.

В продължение на много години тази болест има тенденция да остава асимптоматична, тъй като силата на мозъка за пластичност и компенсация решава загубата на функции. Въпреки това, когато вече не може да го „скрива“, започват признаци на когнитивно увреждане и загуба на паметта, които могат да прогресират до смъртта на човека.

Нови изследвания на биомаркери на Алцхаймер правят възможно откриването на това заболяване рано, дори преди да доведе до симптоми. Това е особено полезно за хора, които имат анамнеза за заболяването в семейството си. Биомаркерите на това заболяване са:

• Нивата на бета-амилоид и тау-протеини в гръбначно-мозъчна течност. Те се анализират чрез извличането им чрез лумбална пункция.
• Откриване на натрупването на тези протеини в мозъка с помощта на позитронно-емисионна томография (PET).
• Структурни или функционални образни изследвания на мозъка и неговите региони чрез технологии за магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография с индикатор за глюкоза.

Деменция
Деменцията е набор от симптоми, свързани със способността за мислене, разсъждение и запомняне. Те причиняват затруднения в нормалното протичане на живота на пациента. Това обаче не е заболяване, но може да бъде причина за него.

DSM-V (Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства) промени името от деменция на голямо неврокогнитивно разстройство. Освен това се добави нова, по-малко тежка категория когнитивно увреждане, наречена леко неврокогнитивно разстройство. Това разстройство се диагностицира, когато увреждането на една когнитивна способност е достатъчно сериозно, за да попречи на независимостта на индивида. Смущението не може да е причинено от употреба на наркотици, делириум или други състояния.

Когнитивните способности, които се оценяват за тази диагноза, са:
• Комплексна грижа.
• Изразяване и разбиране на езика.
• Изпълнителни функции: планиране, организиране, запомняне на неща, приоритизиране или обръщане на внимание на задачите.
• Перцептивно-моторна функция: зрително възприемане на пространствените отношения между обекти.
• Учене и памет.
• Социално познание.


Разлики между Алцхаймер и деменция
• Алцхаймер е болест. Деменцията е синдром.
• Деменцията влошава когнитивните функции, но не е дегенеративна. Въпреки това болестта, която причинява деменция, може да бъде.
• Деменцията не причинява пряка смърт, но болестта на Алцхаймер причинява.
• Симптомите и на двете следват различни курсове. При болестта на Алцхаймер тя започва с малки загуби на паметта и симптомите се добавят с напредването й. Докато при деменцията, първоначалните симптоми варират в зависимост от заболяването, което я причинява.
• Деменцията не е наследствена. Въпреки това има доказателства, че наличието на членове на семейството с това състояние може да увеличи риска от развитието му. От друга страна, болестта на Алцхаймер има ясна генетична връзка. Ако някой има родител, брат или сестра с болестта на Алцхаймер, ще има малко по-висок риск да страда от нея.

Изчислено е, че един на всеки десет души на възраст над 65 години страда от някакъв вид деменция. Приблизително 75 процента от тези случаи се дължат на болестта на Алцхаймер. Въпреки че проучванията и медицината продължават да напредват, все още няма лек за тези заболявания и прогресът им в момента може само да бъде забавен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X