Напишете дума/думи за търсене

Фазите на старостта и нейните физически и психологически промени

Старостта се счита за последния етап от живота. Какви са обаче нейните три фази? Какво означава всяка от тях физически и психологически?

Първа фаза: Младите стари
Тази първа фаза на старостта е приблизително между 55 и 65 години. При жените тя обикновено пристига с последната менструация. С други думи, с настъпването на менопаузата. Това е фазата преди самата старост, в която телесните и умствените функции постепенно намаляват.

Физически промени
На физическо ниво могат да се появят нарушения на съня. Часовете на сън намаляват и може да се появи задържане на мазнини. Храносмилането става по-бавно и по-тежко, настъпва атрофия на мускулната маса.

Психологически промени
На психологическо ниво меланхолията може да се появи, когато хората си спомнят моменти от по-младия си живот. Обичайно е да се сравнява настоящето с миналото. От друга страна, ако имат деца, те също могат да изпитат синдрома на празното гнездо. На този етап могат да се появят и моменти на самота и скука, особено ако човек се пенсионира рано или е овдовял.


Втора фаза: Средните възрастни
Втората фаза на старостта варира приблизително от 65 до 79 години. Това е „чиста” старост, в която се консолидира отслабването на биологичните функции.

Физически промени
Костите отслабват и възникват постурални и мускулни проблеми, които причиняват болка и дискомфорт. Освен това полагането на големи усилия обикновено вече не е възможно. Възникват и храносмилателни проблеми и рискът от някои видове рак се увеличава.

Сетивата също страдат, особено зрението (например при катаракта) и слуха (глухота).

Психологически промени
В психологическата област на този етап обикновено се консолидира спадът на психичните процеси, както и в телесната сфера. Кристализираният интелект е в максималния си капацитет (всичко научено). От друга страна, течната интелигентност, свързана с умствената пъргавина, често е най-ниска.

Точно в този етап рискът от деменция започва да е по-вероятен (от 65-годишна възраст). Всъщност рискът от болестта на Алцхаймер - една от най-честите деменции, се увеличава драстично с възрастта.

На 65-годишна възраст разпространението на Алцхаймер е 0,6 % при мъжете и 0,8 % при жените. При 85, 11 % срещу 14 %, а при 90 %, 21 % срещу 25 %.

Трета фаза: Старите стари
В този последен етап, от 80-годишна възраст нататък, е важна качествената промяна както на физическо, така и на психологическо ниво.

Физически промени
Преобладава крехкостта на костите и ставите. Това, добавено към други физически промени, може да намали автономията на човека.
Появяват се и други здравословни проблеми, които правят индивида по-чувствителен в тази фаза.

Психологически промени
По-вероятно на този етап да възникнат проблеми с психичното здраве като депресия, дължаща се на самота и други фактори.
Съществува и по-голям риск от социална изолация поради две причини. Първо, приятелствата намаляват, когато хората от социалния им кръг умират. Второ, липсата на автономия затруднява излизането от дома.

„Ценете всичките си щастливи моменти. От тях става хубава възглавница за старостта."
-Бут Таркингтън-

Два страхотни начина за стареене
Въпреки че всеки индивид остарява по свой собствен начин, във всяка от тези три фази на стареене има две основни форми. Те са физиологични и патологични.

Физиологично стареене
В този случай дегенеративните процеси или заболявания не пречат на човека да се адаптира към околната среда. Тези промени са част от естествената му еволюция.
Така индивидът остарява по „положителен“ начин въпреки промените, които може да преживее. Накратко - то се адаптира малко по малко към своето положение.

Патологично стареене
То е това, което настъпва, когато дегенеративните процеси и заболявания затрудняват адаптирането на човека към околната среда. Появяват се и по-сериозни и инвалидизиращи заболявания.

Стареенето е постепенен процес, който протича естествено и динамично и който не може да избегнем. Въпреки това някои хора изпитват по-добро качество на живот в напреднала възраст. Това зависи от фактори като социална подкрепа, личност, лични ресурси, социални ресурси и наличието или отсъствието на психологически разстройства и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X