Напишете дума/думи за търсене

8 неща, с които се грижим за вагиналното си здраве

Грижата за вагиналното здраве е важна част от общото здраве и благополучие на всяка жена.
Вагината се нуждае от превантивни грижи, които помагат да се избегнат заболявания и проблеми. Вагиналното здраве не е свързано със скромност, това е чисто санитарен въпрос.
Какво трябва да знаем, за да се грижим за вагиналното си здраве?

1. Говорете за вагината си
Правете редовни посещения при вашия гинеколог и говорете открито за вашето вагинално здраве.
Първата важна мярка е да се чувствате комфортно с вагиналните грижи и вашата интимна зона. Посещенията при лекар трябва да са напълно нормални за всяка аномалия или промяна, дори ако изглежда минимална или не е достатъчно важна.

2. Еволюция
Функциите и състоянието на вашата вагина вървят ръка за ръка с женския жизнен цикъл, който преживява трансформации. Това е нормално и естествено, така че не трябва да е причина за безпокойство.

3. Възраст
През целия живот жената трябва да се грижи за вагиналното си здраве. Няма възраст за това, заради което е важно майките да говорят с дъщерите си за правилната хигиена още от малки. По този начин тези момичета ще растат без табута и срам.


4. Вагинална хигиена
Правилната хигиена на интимната ви зона е незаменима, особено когато сте в менструация.
Не е нужно да почиствате вътрешността на вагината си, тъй като тя има свои собствени естествени методи за почистване.

Това е зона с редица важни бактерии и тези бактерии насърчават вашето здраве. Ако използвате химически продукти във влагалището си, това ще навреди на тези полезни бактерии.

Срамните устни и близките зони от външната страна на влагалището са частите, които трябва да измиете с топла вода. Може да използвате неутрален сапун, но никога не използвайте промишлени или химически продукти или силни водни спрейове. Налягането на водата може да накара водата и сапуна да попаднат вътре и това може да ви навреди.

5. Вагинални миризми
Много жени се притесняват от вагинални миризми и се опитват да подобрят ситуацията с интимни дезодоранти и парфюми. Не забравяйте, че химическите продукти не се препоръчват, защото увреждат естествения ви бактериален баланс.

Ако трябва да парфюмирате вагиналната си област, препоръчваме ви да използвате смес от вода с естествено масло и да я приложите като аерозол. Важно е да поддържате добри хигиенни навици, за да намалите лошите миризми.
Ако миризмата стане кисела или твърде силна, трябва да посетите лекар. Възможно е да имате вагинална инфекция.

6. Упражнения
С течение на времето вагиналните мускули губят еластичност. Тези мускули се използват за секс и за раждане. Ето защо е важно да отделите време за вагинални упражнения.

Говорим за добре познатите „упражнения на Кегел“, които може да правите на всяко място и по всяко време. Трябва да стиснете вагиналните мускули, да задържите за няколко секунди и след това да ги отпуснете.

Нефритени яйца, вагинални конуси и китайски топки са полезни аксесоари за тези упражнения. Освен това използването на вибратор допринася за еластичността на мускулите.

7. Бельо
Дишащото бельо избягва влагата в района и проблемите, свързани с това.
Предлагаме ви да носите памучно бельо и деликатни, меки материи за ежедневна употреба. Дантелата, въпреки че е красива, е малко груба, така че е по-добре да я запазите само за специални поводи. Ако използвате други тъкани, частта, която докосва вагината ви, трябва да е памучна. Този съвет важи и за банските костюми.

8. Презервативи при сексуални отношения
Един основен съвет за грижа за вашето вагинално здраве е да използвате защита по време на сексуални отношения. В допълнение към избягването на нежелана бременност, презервативите предпазват семенната течност от контакт с влагалището и предотвратяват болести, предавани по полов път.
Друга добра мярка е да уринирате след полов контакт. Това помага да се контролират нежеланите бактерии. Разбира се, не забравяйте и за последващия душ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X