Напишете дума/думи за търсене

Как да поддържаме вагиналната си хигиена правилно

Вагината е едно от най-деликатните части на тялото и изисква специални грижи и внимание. За да е здрава, на нея й трябват памучно бельо, което съхне бързо и е комфортно и предпазва от развитието на бактерии. Трябва да я подсушаваме в посока на ануса, а не в обратния порядък. Избягвайте вагиналните душове, те отмиват здравословните бактерии, които се намират във вагината, грижещи се за това да я предпазват от гъбички и други инфекции.

Колкото по-късо е окосмението й, толкова по-малък е шансът за инфекции и миризма. Задължително взимайте душ след секс. Това минимилизира възможността за инфекции, отмивайки разменените бактерии по време на акта. Никога не преминавайте от анален към вагинален секс без презерватив. В противен случай със сигурност ще се абонирате за някоя и друга инфекция.

Нездравословните бактерии могат да се придвижат към уретрата по време на секс, затова е важно след като сте приключили с ласките, да се изпишкате. Това ще отмие лошите бактерии, ако има такива. Ако не сте достатъчно влажна, докато се любите, ползвайте лубриканти. В противен случай сухият секс може да причини абразии и разкъсвания на меките тъкани, което също е предпоставка за инфекции.

Ако нямате под ръка лубрикант, използвайте кокосово масло. Не носете много тесни дрехи. На вагината й харесва да има достатъчно място, за да може да диша. Забравете за сапуните и за козметиката за интимните части.

Нормалното pH на вагината се движи между нивата 3,5-4,5 и всякакъв дисбаланс води до развъждането на бактерия. Достатъчно е хладка вода за добрата вагинална хигиена. По време на цикъл измиването трябва да е няколко пъти дневно. И, разбира се, посещавайте гинеколога си редовно.

Домашни лекове, спъващи вагиналните инфекции

Маслото от чаено дърво притежава антимикробни свойства. Нанасяйте по няколко капки в областта на половите си органи.

Оцетът има противогъбични качества. Добавете няколко капки от него във вода и измийте гениталиите си.

Киселото мляко също увеличава производството на добра бактерия във вагината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X