Напишете дума/думи за търсене

Активното стареене влияе на дължината на живота

Времето лети за всеки. В един момент от живота си ще стигнете до етапа, който никой, който все още не е стигнал, не разбира. Иде реч за старостта.

Еднаква ли е тя за всички? Истината е, че не е. През тази последна част от живота всеки от нас все още е уникален.
Затова е важно да се знаят разликите между активното и пасивното стареене.

Тези разлики надхвърлят само физическите проблеми.

Факт е, че нивото на активност, което човек поддържа в живота си, оказва голямо влияние върху всички състояния, свързани с неговото благосъстояние.

Психологическото състояние оказва влияние върху продължителността и качеството на живота
През последните няколко века човечеството постигна огромен напредък в хигиената и личната грижа. Знаем много повече за болестите и как да ги лекуваме. Всичко това има ясен резултат – все повече хора живеят все по-дълго.

Но не само физическото благополучие оказва влияние, но и психическото. Въпреки че хората традиционно гледат на психологическото състояние като на вторичен фактор, поставяйки физическото на първо място, това започва да се променя. И се променя толкова много, че се превърна в ключов фактор в настоящото изследване на старостта.

„Всички искаме да доживеем до старостта си и всички отричаме, че сме го направили.”
-Кеведо-

Някои проучвания показват, че нашият когнитивен капацитет, нашата собствена оценка на благополучието ни, чувството за полезност и участието в дейности всеки ден са най-добрите предсказатели за дълъг живот. Какво означава всичко това? Че значението на активното стареене е важно за качеството на живот.


Какво включва активното стареене?
Активното стареене означава, че възрастните хора участват в социални дейности и продължават да търсят и да имат нови преживявания, които ще засилят техните знания и ще бъдат приятни за тях. То също така включва индивидуално развитие и благополучие през годините. Тоест целта му е хората да остаряват добре. Въпросът е техните „заболявания“ да бъдат възможно най-малко пречка за тяхното благополучие.

Те могат да постигнат добри нива на всички тези неща, като работят в три основни области: избягване на болести и увреждания, поддържане на високи нива на когнитивно и физическо функциониране и надграждане на ангажимента към живота, който имаме, когато достигнем старост.

"Красивата старост обикновено е наградата за красив живот."
-Питагор-

Какви ползи има активното стареене?
Нашият начин на действие, мислене и чувства оказват влияние върху нашето здраве, участие в социалния живот и сигурност, когато достигнем напреднала възраст. Играят роля в това дали остаряваме активно или не. Така че нашият начин на живот ще има голямо влияние върху благополучието ни.

Например колко често изпълнявате умствени задачи е един от факторите, които могат да поддържат мозъка ви здрав. Добра идея е да решавате кръстословици, судоку или да играете шах. По този начин може да избегнете когнитивното влошаване, свързано с деменцията. Но освен просто да упражнявате паметта, вниманието или концентрацията си, има и други неща, за които да мислите.

Друго важно нещо за активното остаряване е човекът да се чувства максимално компетентен в ежедневието си. За възрастните хора е добре да се чувстват способни да продължат да контролират живота си или състоянието на здравето си. Това ще им помогне много, когато става въпрос за повишаване на тяхното самочувствие и благополучие.

Освен това учените са открили, че възможността да се възстанови или не от заболяване зависи донякъде от това как човек се сблъсква със стресови ситуации. В този смисъл избягването на тези ситуации изобщо няма да помогне. Работете върху активното стареене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X