Напишете дума/думи за търсене

„Чувствам се стара“ - жените и остаряването

„Стареенето е необикновен процес, при който се превръщате в човека, какъвто винаги е трябвало да бъдете.“

Дейвид Бауи

Не е тайна, че обществото оказва голям натиск върху жените, когато става въпрос за стареене. Те не трябва да остаряват. Предполага се, че се срамуват от възрастта си, бръчките и побелелите коси.
Защо толкова много жени се оплакват, че се чувстват стари?
Защо има толкова много негативни идеи за следите на времето? И защо „Чувствам се стара“ е толкова често срещана фраза сред жените?
От начина, по който хората говорим за това, ще излезе, че младостта е положителна и че старостта е време на загуба и депресия.
Въпреки това младостта не е толкова прекрасна, колкото изглежда и със сигурност не е лишена от проблеми. Стареенето също не е синоним на смърт и гниене.

„Чувствам се стара“ е израз, който си струва да се постави под микроскоп. Преди всичко защото това е нещо, което обикновено чуваме от жени на средна възраст. С други думи, те не са „официално“ навлезли в старостта.

Чувствам се стара ... Защо?
Имплицитно този израз се отнася до някои конкретни факти. Много пъти това е индиректен начин да изразите чувствата си към физическите промени, които идват с възрастта. Той също така говори за несигурността, която жените на определена възраст изпитват относно своето място в обществото.
Културните стереотипи за това какво означава да си жена са интензивни и често ограничаващи. През цялата човешка история жените са сексуализирани до краен предел. Предполага се, че са хубави, здрави, приятни за окото и млади. Ако не сте красива или млада, или хубава, или здрава, не се вписвате в идеята за това какво е женско.
По този начин изразът „чувствам се стара“ е друг начин да се каже, че не сте сигурни как да изразите своята женственост в рамките на тези стереотипи.

Един лесен начин да се илюстрира тази точка е да се мисли за това какъв тип жени стават модели. Параметрите, които определят кой може да бъде модел, са изключително непоколебими. Много малко жени се вписват в тези мерки. Предполага се, че тези жени са най-съвършеният израз на това какво означава да бъдеш жена.

Малко дами са слаби или достатъчно високи, за да бъдат модели, но жена над четиридесет или петдесет години никога не би отговорила на критериите.

Виждате ли себе си през мъжкия поглед?
Младите жени също изпитват голям натиск, за да се впишат в определена форма. По-лесно е да бъдеш приета от мъжете (и обществото като цяло), когато си млада жена. Има обаче и други видове искания. Трябва да си хубава например. И слаба. Трябва да имате партньор и деца и да сте елегантни и уравновесени. Това, че отговаряте на всички тези изисквания, обаче не означава, че изпитвате пълно щастие.


Ако се вгледате внимателно, може да видите, че мачизмът, този чуден мъжки шовинизъм, е това, което до голяма степен движи начина, по който възприемаме младите и старите жени. Въпреки напредъка, който постигнахме с равенството между половете, мачизмът все още е жив и здрав на много места по света. Шовинизмът означава, че мъжете са тези, които валидират жените и решават кои характеристики са желани и кои не. Разбира се, не всички мъже са съгласни с този вид възгледи и поведение.

Никой няма право да решава вашата стойност или дали това, което правите или коя сте, е правилно или достатъчно добро.

Възрастта е неподходяща променлива
Първо, ние всички сме хора. Това трябва да има предимство пред всеки друг фактор. Хората от всички възрасти имат прекрасен принос и имат ограничения. Най-добрата възраст е, когато откриете себе си и се чувствате балансирани. По ирония на съдбата това е много по-лесно, когато остареете.

Ако кажете „Чувствам се стара“, важно е да определите какво ви кара да се усещате по този начин. Може би прекарвате много време с хора, които вярват в конвенционалната идея за това каква трябва да бъде жената. Или може би вашата група приятели е прекалено критична. Каквато и да е причината, намирането на по-подкрепяща и перспективна група може да ви помогне да живеете най-добрия си живот на всяка възраст.

Част от проблема може да бъде, че жените прекарваме твърде много от живота си, фокусирани върху нуждите и очакванията на други хора. Средната и по-зряла възраст са идеалното време да поставите себе си на първо място. Погрижете се за себе си, разглезете се, разперете криле и полетете. Вместо да казвате „Чувствам се стара“, трябва да извикате „Чувствам се жива!“

Женската красота през вековете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X