Напишете дума/думи за търсене

Да станеш родител на собствените си родители

Всички приемаме за даденост, че нашите родители винаги ще бъдат способни и независими хора, но почти винаги идва момент, когато ще имат нужда от нашата помощ.

Казват, че това е просто част от живота, но когато станем родители на собствените си родители, нещо се променя в нас.
Склонни сме да мислим, че старостта идва постепенно и спокойно като отминаващите сезони. Но в действителност често старостта не настъпва бавно, а почти внезапно. Тогава може да станем родител на собствените си родители.

Обикновено се случва нещо конкретно, което ни принуждава да осъзнаем възрастта и състоянието на майка си или баща си. Може да е падане и счупено бедро, болезнена болка в коляното или забравянето, което става все по-често.

Изведнъж и без да знаем как, нашата майка или баща, които до момента са били в състояние да се справят с всичко, сега се
нуждаят от голяма помощ.

Това, че нашите родители стават зависими от нас, винаги е повратна точка. Това е онова емоционално събитие, което ни демонстрира, че истинската старост, онази, която ограничава живота, може внезапно да се появи заедно с болести, ограничаващи живота.

От хора, които са били винаги до нас, когато имаме нужда от тях, родителите ни сега имат нужда от нас.

Никой, или почти никой, не е подготвен за това събитие.

Част от нас вероятно е приемала за даденост, че родителите ни никога няма да остареят. Освен това сме си мислили, че те ще се грижат сами за себе си, докато станат доста стари, и ще бъдат на разположение ден и нощ, осигурявайки ни постоянна поддръжка. Но в даден момент и ние, и те осъзнавате, че времето минава неусетно жестоко.

Да станем родители на собствените си родители, означава, че първо трябва да се справим с трудния процес на приемане на този нов етап. Това е роля, която изглежда неестествена и дори изкривена. Но това е реалност и изисква от нас действия на отговорност, любов и човечност.


Как да се справим с това да станем родител на собствените си родители?

Когато нашите родители спрат да се грижат за себе си, ние ставате техни „пазачи“. Не е лесно да интегрираме тази нова роля в семейната динамика или в собствения си ежедневен живот. Затова трябва да знаем как да се справим с този набор от противоречиви чувства.

Обичайно е да чувстваме тъга, примесена със страх, гняв и постоянни въпроси (Защо им се е случило това? Бяха толкова здрави). Опитайте се да избягвате да заглушавате емоциите и чувствата си. Освен това приемете, че не всички въпроси имат отговор.

Нашите родители трябва да се научат как да станат „деца“
Вероятно родителите ни са свикнали да имат авторитет. Вероятно са прекарали цялото си съществуване, като са имали пълен контрол над живота си и са вземали свои собствени решения. Освен това, ако има нещо, с което са свикнали, това е да са родители, както и баба, и дядо. Не им е лесно изведнъж да се окажат зависими от собствените си деца. Загубата на авторитета им, както и на способността им да се грижат за себе си, може да бъде изключително травматично за тях. Важно е да сме наясно с техните чувства.

Депресията при възрастните хора има по-тежки последици и може да доведе до деменция.


Да се научим да обичаме родителите си по нов начин
Може би отношенията ни с тях не са били много добри. Тези семейни връзки често са изтъкани от търкания, разногласия, различия в ценностите и дори неразрешена болка.

Въпреки това, когато родителите ни станат зависими от нас, може да открием, че отношенията ни се променят. Техните нагласи и нашата собствена чувствителност може да се променят, което да доведе до по-чиста връзка, която е свободна от злоба.

Всъщност този етап от живота, макар и труден на моменти, може да бъде и обогатяващ и изпълнен с по-пълна и красива любов, която си струва да изживеем и запомним. И накрая, да станеш родител на собствените си родители, е болезнено, но никога няма да ни се случи друго действие, което е толкова естествено, достойно и мило.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X