Напишете дума/думи за търсене

Защо на децата не трябва да се казва „не“?

В семейство с малки деца думата „не“ трябва да се използва десетки пъти на ден. Психолозите твърдят, че злоупотребата със забрани влияе негативно върху формирането на характера на бебето и може да наруши формирането на личността.

Повлияни от съвременните методи на възпитание, родителите често стигат до крайности: те не забраняват на децата си нищо, позволяват им да бъдат непослушни или държат бебетата изкъсо от раждането им. Съществува „златна среда“, която помага да се възпита пълноценна и хармонична личност без комплекси и неувереност в себе си.

Основните видове забрани
Ако отгледате дете напълно без задръжки, то ще развие чувство за вседопустимост, което може да доведе до сериозни проблеми в юношеството. Постоянните ограничения разрушават инициативността и здравословното любопитство, пораждат тайнственост, изолация, потискат склонностите на лидера.

Има четири основни ситуации, при които думата „не“ се превръща в необходимост:
1. Ако бебето се излага на опасност,.
2. Когато дете провокира бой, обижда децата на детската площадка, опитва се да нагруби по-слаб и беззащитен човек.
3. Не уважава по-възрастните и членовете на семейството, не иска да спазва границите в случайната комуникация.
4. Ако детето прави неподходящи неща, за които родителите многократно са предупреждавали и провеждали разговори (краде чужда играчка, съсипва нарочно личните си вещи).

Как да казваме правилно „не“
Преместете фокуса си. Помолете за помощ с чиниите или подреждането на масата, за да спрете глезенето или опасната игра, с която се захванал малчуганът. Нека се чувства като възрастен и отговорен човек, на когото можете да разчитате.
„Нямам нищо против, но...“ Може да се съгласите с искането на детето, но да направите определени ограничения. Позволете му да кара колело, но след като си напише домашните. Научете го, че не всичко се получава наведнъж, развийте търпение и воля.
• Мотивирайте детето. Не отказвайте категорично да купите нова играчка, обяснете, че трябва да спестите пари, да получи определен брой добри оценки... Това улеснява превръщането на негативното поведение в положително.
• Научете го да сменя местата. Ако детето обижда с думи вас или приятели, помолете го да си представи как ще се чувства в подобна ситуация, ако е от другия край. Като правило има чувство на срам, което остава в паметта за дълго време.
• Смях вместо забрана. За да обезвредите ситуацията и да отвлечете вниманието от негативизма, опитайте се да разсмеете детето и да го накарате да се усмихне искрено, обезвредете ситуацията с шега или смешна мимика.
• Обяснете причината за отказа си. Не бързайте да казвате рязко „не“ на следващата идея на детето. Попитайте дали е сигурно, че това, което иска, е правилно или безопасно. Насърчавайте го да взема съзнателни решения, обяснявайте степента на опасност, защо сте против осиновяването на куче или купуването на ролкови кънки.
• Пренасочване на енергия. Повечето лудории и неподчинението са свързани с естественото желание на децата да се движат. Вместо строго „не“, предлагайте забавни игри като алтернатива, измислете място и време, където може да укротите енергията.

Всякакви забрани сериозно нараняват слуха на бебето. Получавайки постоянни откази от родители, детето престава да мечтае и да се научи да планира, не поема инициативата. Научете се да обяснявате причината за несъгласието, опитайте се спокойно да преговаряте и да предложите алтернативно решение, за да поддържате доверителни отношения с децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X