Напишете дума/думи за търсене

Изненадващите черти на децата, родени от майки над 40

Добри новини за двойки, които все още не са създали семейство: раждането на деца по-късно в живота може да има своите предимства.

Според проучване, публикувано в Population and Development Review, децата, родени от по-възрастни майки, може да имат някои доста уникални предимства в живота.

Изследователи от Института за демографски изследвания Макс Планк и Лондонското училище по икономика анализират 1,5 милиона мъже и жени от Швеция, родени между 1960 и 1991 г.

Те откриват, че децата, родени от по-възрастни майки, които са отложили раждането до 40 или повече години, са склонни да бъдат по-високи на ръст, по-образовани и се представят по-добре на стандартизирани учебни тестове в сравнение с децата, родени от по-млади майки.

Авторите на изследването разглеждат братя и сестри (с изключение на близнаци и многоплодни) с едни и същи майки и бащи и сравняват възрастта на майка им с други фактори, като височина, физическа годност, оценки, които са получили в гимназията, и техните нива на образование.

Те откриват, че децата, които майката е имала по-късно в живота си, са имали тенденция да се справят по-добре в сравнение с децата, които е родила по-рано.


Изследователите са съгласни, че ползите, които идват с раждането на деца по-късно в живота, надскачат рисковете като повишен шанс бебето да има синдром на Даун.

Както се казва в проучването: „Забавеното раждане може да е желателно от гледна точка на целия живот на жената и полезно за детето, особено сред по-младите майки, чието социално-икономическо положение и ресурси може да нарастват бързо.“

„Ползите, свързани с раждането в по-късна възраст, надвишават индивидуалните рискови фактори, произтичащи от раждането от по-възрастна майка“, каза водещият изследовател Мико Мирскила.

Тя добавя, че бъдещите родители обикновено са добре запознати с рисковете, свързани с късната бременност, но са по-малко запознати с положителните ефекти.

Освен че отлежават като хубаво вино, по-възрастните жени притежават и мъдростта, която липсва на младите им посестрими.

Цялото преживяване на бременността и раждането, макар и все още стресиращо и уморително, не е непременно опасно поради възрастта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X