Напишете дума/думи за търсене

Препоръчителни грижи за дете със синдром на Даун

Препоръчителната грижа за дете със синдром на Даун трябва да започне веднага след поставянето на диагнозата, тъй като от това до голяма степен ще зависи развитието на неговите способности. Това генетично състояние има характеристики през целия живот, които се нуждаят от семейна подкрепа и навременен съвет.

Средата на живот, която родителите могат да предложат, е много важна за дете със синдром на Даун, тъй като подпомага интелектуалното и двигателното развитие на детето, което има тенденция да напредва по-бавно в сравнение с малчуганите, които не страдат от това състояние.

Поради тази причина в тази статия бихме искали да разгледаме препоръките, които ще помогнат за постигане на задоволителна стимулация в началото. Това ще помогне на тези деца да се интегрират в живота по естествен начин и да избегнат някои от често срещаните проблеми, които могат да възникнат без тази помощ.

Нуждите на деца със синдром на Даун
Хората с това състояние страдат от определени интелектуални затруднения. Поради това те ще се нуждаят от разбиращо семейство, което желае да подкрепя растежа им търпеливо и положително.

Сред стратегиите за тяхното ранно стимулиране и за подпомагане на напредването им с по-малко трудности са физиотерапия, логопедична терапия и психопедагогика.

Физиотерапия
Колкото по-рано започнат да ги правят, толкова по-добре, защото са хипотонични деца и трябва да засилят мускулния си тонус. Седенето, пълзенето и ходенето ще им отнеме малко повече време от децата без синдром на Даун, но те ще стигнат дотам.

Промените в мозъчните механизми обикновено означават, че те лесно се разсейват, но това може да бъде компенсирано чрез търсене на дейности с визуални елементи, които ще привлекат вниманието им. Слухът им често е засегнат в по-голяма или по-малка степен и затова зрението им служи като подсилване, което им помага да се научат да изразяват себе си по-добре.

Психопедагогика
Специализираното внимание, ръководено от детски психолог, ще даде задоволителни резултати в тяхното развитие. Емоционално това ще бъде голяма подкрепа за тях. Докато напредват в обучението си, те ще се чувстват по-независими и уверени.

Тъй като интелектуалните затруднения могат да преминат от леки до доста напреднали, препоръчително е да имате специален учебен план, изготвен за тях, независимо какъв тип училище решите, че е най-подходящо за децата с този синдром.

Езикови терапии
Консултациите с логопед или физиотерапевт ще дадат предимство на тези деца, когато става въпрос за развитие на комуникативни умения. Това ще им позволи да взаимодействат ефективно с другите чрез реч.

За да общувате ефективно с тях, инструкциите трябва да са кратки и прости. Те обработват информацията по-бавно, но могат да реагират добре, ако се работи върху силните им страни. Повечето от тях са много привързани и общителни деца.


Хранене
Храненето трябва да бъде разнообразно и балансирано, като това на всяко бебе. Това винаги трябва да се наблюдава от специалист, в случай че има признаци на проблем с храненето, който може да им попречи да изпълняват орални функции, като дъвчене или преглъщане.

На първо място се предлагат меки текстури, като овесена каша, и когато стават опитни в преглъщането на твърди храни, се изпробват други опции, измерващи реакциите и толерантността.

Други препоръчителни грижи за дете със синдром на Даун
Хората, родени с този синдром, предполага особени физически характеристики, с които трябва да сте наясно. Те също така вероятно имат проблеми с определени органи и са предразположени към конкретни заболявания.

Периодично проверявайте слуха
Редовните проверки на слуха са важни, тъй като децата със синдром на Даун са склонни да имат тесни ушни канали и са уязвими от повтарящ се отит. Периодичната загуба на слуха се оценява на 60-70%.

Следете функцията на щитовидната жлеза
Има тясна връзка между нарушенията на щитовидната жлеза и синдрома на Даун, която не може да бъде пренебрегната. Около 45% от тези деца ги имат или могат да ги развият в бъдеще, така че консултацията с ендокринолог трябва да бъде рутинна.

Посетете зъболекаря
За да се предотврати пародонтоза, която е често срещана при деца със синдром на Даун, посещението при зъболекар е също толкова важно, колкото и посещението при педиатър. Според проучвания това се причинява от намален брой Т-клетки, които могат да компрометират имунната система на тези дечица.

Те също така изпитват промени в челюстта и езика си и могат да страдат от мускулна хипотония. Специални грижи са необходими и за венците поради неправилно положение на зъбите и проблеми с хигиената.

Здравните грижи за деца със синдрома трябва да вземат предвид кардиологичните, ендокринологичните, ортодонтските и визуалните аспекти.

Погрижете се за зрението
Децата със синдром на Даун имат чести зрителни проблеми. Миопията, известна още като късогледство, е по-честа, отколкото при други деца. Голям процент страдат от катаракта, страбизъм, нистагъм и кератоконус.

В случай на катаракта, те могат дори да имат тотална катаракта при раждането, което ще изисква операция.

Кога да посетите професионалист?
От раждането препоръчителната грижа за дете със синдром на Даун включва стриктно педиатрично наблюдение, за да се открие незабавно всяка особеност. Първоначално това трябва да бъде месечно, а след това на всеки шест месеца, ако всичко върви добре. Педиатърът е този, който ще насочи детето към специалист.

Може да намерите диаграми за наблюдение за деца с тези специални състояния. Наднорменото тегло е често срещано сред тях, както и късата костна структура.

Научете повече за синдрома на Даун, за да преодолеете митовете
Много родители знаят за диагнозата на допълнителната хромозома преди раждането на бебето им. Жизненоважно е да започнете да мислите за грижата за вашето дете със синдром на Даун в момента, в който разберете, защото приемането от страна на семейството е от съществено значение.

Тази диагноза ще позволи на родителите да разберат всичко, което могат за синдрома на Даун. Това ще им вдъхне увереност и ще им помогне да бъдат достатъчно емоционално сигурни, за да приемат детето си в среда, която осигурява сигурност, обич и разбиране.
Разбира се, винаги е добра идея да се присъедините към групи за подкрепа и центрове, които ще придружават семействата в процеса на приемане на това състояние. Обменът на опит между родителите винаги е добра идея за разширяване на знанията и преодоляване на митовете заедно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X