Напишете дума/думи за търсене

Делфините си викат по име и спят наполовина

Швейцарският професор Портман от Зоологичесикя институт в Базел е разработил скала за умствените способности на бозайниците, която доказва, че по интелект делфините отстъпват само с няколко единици на човека - 195 срещу 214. Маймуните пък, които ние винаги сме смятали за по-близки родственици, се нареждат по-назад с цели 64 единици. Размерът на мозъка на делфините е сравним с този на човека, но гънките му са два пъти повече.

Други изследвания показват, че тези бозайници не се подчиняват на законите на физиката. Те изхвърлят с голяма лекота огромните си тела във въздуха. Необяснимо е как отскачат толкова високо или плуват толкова бързо. Майстори в игрите са и често измислят нови. Когато им се каже да направят някакъв скок, те сякаш се наговарят под водата, планират го и наистина изпълняват красив нов скок. А докато спят, винаги има по един буден от тях, който следи някой от другите да не започне да потъва и да се дави. В такъв случай веднага се впуска да помага и избутва потъващия другар на повърхността. По същия начин спасяват давещи се хора.

Още за тях
За да се намерят и съберат, делфините използват определени звуци – цвърчене, крясък, цъкане, подсвирквания и потраквания.
След изследвания на звуците им се окзава, че могат да компресират информацията като компютър, а после да разчитат с висока скорост сигналите. Освен това повтарят едни и същи звуци по модел, който наподобява човешкия говор.

Делфините са единствените същества освен нас, които си викат по име.

Докато спи, делфинът затваря едното си око - така половината му мозък почива, докато другото око наблюдава за хищници - акулите.

Основно средство за общуване при тях е докосването. Усещат дори най-лекия допир.

Когато се раждат, делфинчетата излизат с опашката напред и за първи път поемат дъх точно като нас.

По време на общуване с делфини се увеличава производството на ендорфини, които помагат да се хармонизира нервната система.

Общуването с тях лекува

Доказано е, че при контакт с делфини се активизират имунната система на човека, дейността на главния мозък и защитните реакции на организма. Чрез делфинотерапия се лекуват деца с умствени и физически увреждания. Под наблюдението на лекар и треньори делфините разбират, че трябва да създадат контакт с пациента. Според учените те усещат вибрациите на увредения орган, защото притежават сетивен орган, който излъчва и приема ултразвукови вълни. Това позволява на животното да “види” човека отвърте и не само да усети неговите нарушени вибрации, но и да ги нормализира.

Делфинотерапията е особено ефикасна при лечението на деца, независимо от възрастта им. Общуването с бозайниците преобразява неконтактните деца и страдащите от аутизъм, синдром на Даун, проблеми с говора, слуха, паметта или заболявания на опорно-двигателния апарат. Децата обикновено си играят с делфина, подхвърлят му топка или обръчи, галят го или му говорят. Контактът с животното не само подобрява самочувствието и психологическото състояние на мъниците, но и ги прави по-сетивни. Често те започват да рисуват необикновени неща, съчиняват стихове, дори композират музика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X