Напишете дума/думи за търсене

5 начина да бъдете най-добрият родител, от когото се нуждае вашето дете

Родителите имат една от най-трудните професии.
И тъй като майките и татковците не получават ръководство за употреба при раждане, е напълно нормално да се тревожите как да бъдете добър родител, който постоянно отговаря на нуждите на детето си.

Всъщност, ако се чудите как да подобрите своите родителски умения, е знак, че вече вършите страхотна работа.
Добрата новина е, че децата постоянно ни дават улики за това от какво се нуждаят. Трудната част е да се научим как да ги дешифрираме.

Дори като новородени, бебетата ни показват от какво се нуждаят с малки сигнали: определен вик, който призовава за смяна на пелените, или друг писък, който означава „Гладен съм“.
Но с напредването на възрастта кодовете на децата и молбите за помощ на мама или татко са по-трудни за разбиване.

Когато попитате детето си директно как вървят при него нещата, често ще получите много малко информация. Вашето дете може да свие рамене или да каже, че е „добре“.

Но не се притеснявайте! Нормално е да се борите с декодирането на това, от което се нуждае вашето дете, защото сигналите му често са неясни.

Например дъщеря ви може да поиска вашата помощ в спор с приятел в училище, но след това иска никога повече да не говори за това. Или синът ви може да пожелае да се гушка на дивана с вас, а на следващия ден да нарече същото действие „бебешко“.
Като родител вашата работа е да балансирате тези конкуриращи се и бързо развиващи се желания. Това е родителска дилема, стара колкото времето.

Майките и татковците са изправени пред предизвикателството да се опитват да разберат как да дадат на децата си пространството и независимостта, които искат, като същевременно се уверяват, че са родителите, от които детето им се нуждае.

Така че, ако искате да научите как да бъдете добър родител, който последователно отговаря на нуждите на вашето дете, тези 5 могат да помогнат на майките и татковците да успеят да отгледат здрави и щастливи деца.


1. Прегърнете интересите на детето си
Така му показвате, че ви е грижа за това, което е важно за него.
Помислете само как бихте се почувствали, ако вашият партньор никога не ви попита за най-важните неща, които се случват в живота ви.

Като обръщате внимание на интересите и желанията на вашето дете, вие подхранвате връзката си с него и показвате, че и двамата присъствате и сте ангажирани в живота му.

2. Слушайте, когато детето ви говори
Въпреки че може да се изкушите да прекъснете диалога на детето си с родителски напътствия, положете усилия да изслушате детето си и да не съдите това, което ви казва.

Помислете за това по следния начин: как бихте се почувствали, ако хората ви наказват и напомнят за всяка грешка, която някога сте направили, когато се опитате да говорите с тях?

Като задържате коментарите си и вместо това избирате да слушате без критика в началото, вие създавате открита и лесна комуникация между вас и вашето дете. Не само е по-вероятно да получите честна информация, като използвате този подход, но и детето ви е по-вероятно да дойде при вас отново следващия път, когато има проблем.

3. Погледнете на проблемите на детето си от неговата гледна точка
Опитайте се да разберете гледната точка на вашето дете и се поставяйте на мястото му от време на време.

Колкото повече стъпвате в неговите обувки, толкова повече ще сте в състояние да му дадете това, от което има нужда. Разбирането на гледната точка на вашето дете ви позволява да интерпретирате по-добре неговите сигнали и да бъдете качествения родител, който искате да бъдете.

4. Дайте на детето си съпричастност
Без значение колко малки или незначителни може да ви се струват проблемите или притесненията на вашето дете, важно е да потвърдите тревогите на детето си с емпатия.
Когато съчувствате на детето си, това ви помага да разберете защо нещо е важно за него, защо нещо е било трудно за него или защо определена ситуация го е накарала да се чувства по специфичен начин.

5. Не забравяйте, че вашето дете все още няма вашата мъдрост
Вашето дете има ограничен житейски опит, така че неговата гледна точка е ограничена. Ето защо трябва да помогнете на детето си да развие своето разбиране за живота и да оформи своя подход към всяка ситуация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X