Напишете дума/думи за търсене

Когато дойде време да кажем „сбогом” на децата си

Да се сбогуваш с хората, които обичаш най-много, не е лесно и още по-малко, когато те са твои деца. Като родители знаем, че в един момент те ще трябва да отлетят от гнездото, но дори и да мислим, че сме готови да се справим с тази ситуация, когато тя дойде, всичко се променя и нашият свят се разпада.

Нормално е да изпитваме тъга и мъка, когато децата ни си тръгнат от родния дом. Ние сме отговорни за тях от малки, научили сме ги на почти всичко, което знаем за живота, и сме там, за да им помогнем и да ги подкрепим, когато имат нужда. Но това ще се промени. Сега те ще създадат свой собствен автономен живот и ще станат независими.

Много родители отказват да приемат тази реалност и това предизвиква сериозни конфликти с децата им. Въпреки че е трудно да се сбогуват с тях, родителите трябва да разберат, че тази свобода е добра за наследниците им и е част от цикъла на живота. Когато това разбиране не е налице, се сблъскваме със синдрома на празното гнездо.

Когато се сбогуваш, боли
Синдромът на празното гнездо е чувство, изпълнено с тъга и самота. Родителите не могат да се изправят пред заминаването на децата си и в живота им започва да се появява тревожност. Колкото и да са си мислели, че са подготвени за този момент, това не се оказва вярно. Мнозина отказват да приемат тази реалност и да я допуснат във вътрешния си свят.

Днес тази ситуация обаче се задълбочава. На младите хора им отнема повече време, за да напуснат гнездото, а някои никога не го правят. Икономическата ситуация или комфортът да продължат да живеят с родителите си означава, че мама и татко не чувстват нужда да се подготвят за бъдеще на раздяла и вярват, че децата им ще бъдат с тях завинаги.

Вярно е, че ако имате повече от едно дете, това може да не е толкова трудно. Един ще си тръгне, но друг може да остане. От друга страна, ако имате само един потомък, напускането му ще бъде по-болезнено за вас. Той е единственото ви дете и не искате да го загубите. Дори само това, че отива на почивка далече за дълго време, вече предизвиква известно ниво на страх у вас.

Освобождаването е лесно, когато има здрави отношения между родители и деца
Влияние оказва и силата на връзките в отношенията с родителите. В случай на самотна майка, която е трябвало да отглежда детето си сама, връзката вероятно ще бъде много по-зависима, отколкото ако ситуацията беше различна. В този случай майката е свързана много с детето и не може да си представи живота без него.


Да станеш независим, не е загуба
Трудно е да се преодолее тази ситуация, когато родителите я виждат толкова драматично. За тях фактът, че децата им ще напуснат гнездото, означава, че ще ги загубят, но не може да са по-грешни като схващане. Порасналите им деца просто ще изградят собствения си живот точно както някога са направили и родителите им. Те ще създадат собствено семейство, но пак ще бъдат част от живота на хората, които са ги създали.

Въпреки това много родители смятат, че ако децата им не са в дома им, те са ги загубили завинаги. Ето защо е важно да променим възприятието, което имаме, мислейки, че актът на
сбогуване е синоним на загуба.

Ако сте в двойка, ще бъде много по-лесно да преодолеете тази ситуация. Може да се възползвате от възможността да пътувате, да се съсредоточите отново върху връзката си и преживявания, които не сте били в състояние да изживеете досега. Има много родители, които забравят да се грижат за отношенията си, защото се фокусират твърде много върху децата си. Това може да се промени сега.

Ако сте сами и сте разчитали твърде много на детето си, не му режете крилца и не го карайте да се чувства виновно, че е напуснало дома. Излезте с приятелите си, общувайте с околните, наслаждавайте се на живота, пътувайте, срещайте се с нови хора, но оставете детето си да живее живота си. Не забравяйте, че и вие сте направили това, когато ви е дошло времето, и че не е честно да поставяте бариери за човека, когото обичате най-много.

Приемането на ситуацията е много важно, за да се даде възможност за здравословна независимост.

Обстоятелствата са много различни, но никога не трябва да се опитваме да държим децата си у дома. Ако искат да станат независими, не се опитвайте да поставяте камъни по пътя им или да ги карате да се чувстват зле. Не е честно нито спрямо вас, нито спрямо тях и отношенията ви може да се влошат заради това.

Сбогуването е трудно, но това е законът на живота. Рано или късно всички ние излитаме, за да изживеем нови преживявания, да растем и да създадем собствено семейство. Сбогуването не е синоним на загуба или изоставяне, дори не означава самота. Сбогуването означава продължаване, промяна, трансформиране и узряване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X